V Detroitu začíná autosalon, Honda představila hybrid Insight

Detroit - V americkém Detroitu se rozbíhá první velký mezinárodní autosalon roku 2009. Zatím je otevřený jen pro novináře. Veřejnosti se brány otevřou 17. ledna. Detroitská autoshow je nejvýznamnější mezinárodní automobilovou akcí na americké půdě. Dnes například měl na autosalonu premiéru nový hybridní model Insight od japonské Hondy, který bude na domácím trhu v prodeji od února. Na evropský trh se automobily dostanou v březnu a do Spojených států v dubnu.

Nový hybridní model Insight má ve Spojených státech zaregistrovanou spotřebu 5,9 litru na 100 kilometrů ve městě a 5,5 litru na dálnici. Podle jeho hlavního inženýra Jasunariho Sekiho má však potenciál pro spotřebu pouhých 3,3 litru na 100 kilometrů.

Nový model Insight je podle firmy Honda prvním skutečným pokusem o masový prodej hybridního vozu kombinujícího benzinový a elektrický pohon. Honda uvedla svůj první hybridní model na trh v roce 1999. Tento model se rovněž jmenoval Insight. Později firma nabídla rovněž hybridní verze svých běžných modelů, například Accord a Civic.

Vstup Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Severoamerickým autem roku 2009 je Genesis od Hyundai 

Na autosalonu bylo vyhlášeno severoamerické auto roku 2009. je jím model Genesis jihokorejské společnosti Hyundai. Automobilka tak zaznamenala důležitý krok ve své snaze o posílení pozice na
trhu ve Spojených státech.

Ocenění, které automobilky obvykle využívají při propagaci svých vozů,
udělila firmě Hyundai komise 50 amerických a kanadských automobilových novinářů. Nákladním automobilem roku se stal model F-150 americké
společnosti Ford Motor.