Jméno nové strany bude Strana svobodných občanů

Praha - Nová euroskeptická strana, na jejímž vzniku se podílí spolupracovník prezidenta Václava Klause a ředitel Centra pro ekonomiku a politiku (CEP) Petr Mach, se pravděpodobně bude jmenovat Strana svobodných občanů (SSO). Do loga si vznikající strana vybrala vzpouzejícího se berana na zeleném poli.

Složení přípravného výboru SSO a její programové teze by měl Mach oznámit na pondělní tiskové konferenci v Praze. Jen hodinu před Machem se v pondělí na jiném místě Prahy představí další nová politická strana nazvaná Liberálové.cz, která zveřejní priority svého programu pro letošní volby do Evropského parlamentu. Na svém webu www.liberalove.cz uvádí, že Libertas chápe jako vážnou konkurenci. Její vznik prý ale vítá a „je s ní připravena vést polemiky o budoucí nejvhodnější podobě Evropské unie“.

Letošních eurovoleb by se podle dosavadních informací měla zúčastnit i SSO. Dosud se spekulovalo o tom, že by se měla hlásit k euroskeptickému hnutí Libertas, za nímž stojí Declan Ganley, irský odpůrce Lisabonské smlouvy reformující EU po jejím rozšíření. Podle serveru iDnes.cz ale strana nebude mít s hnutím Libertas přímou spojitost, pouze se k němu v evropských volbách ideově přihlásí.

Na domácí politické scéně chce SSO kandidovat samostatně a podle výsledku eurovoleb se rozhodne, zda půjde i do voleb parlamentních, které považuje za klíčové.

K beranovi, který má být symbolem nové strany, dnes Mach řekl, že je to zvíře symbolizující cestu ke svobodě a znamení nového začátku. Dodal, že s beranem je spojována odhodlanost a cílevědomost.

Zprávy o záměru založit novou stranu, která má být alternativou pro voliče zklamané současnou politikou ODS, pronikly na veřejnost loni na podzim. Šéf CEP stále tají, kdo z pravicových politiků do nové strany vstoupí. Na jejích přípravách se podle médií podílejí poslanec Juraj Raninec, který vystoupil z klubu ODS, či bývalý poslanec ODS a Klausův externí poradce Jiří Payne. Podle iDnes.cz je jedním ze členů přípravného výboru spisovatel a publicista Benjamin Kuras.

Není ani známo, zda nové uskupení podpoří prezident Klaus, jenž je známým kritikem Lisabonské smlouvy a Bruselu a loni zpřetrhal všechny svazky s mateřskou ODS.