Lidovci jednají v Lipnici, zájem o post předsedy má Březina

Praha - Na post předsedy lidovců chce údajně kandidovat europoslanec Jan Březina. Zdá se, že má podporu mnoha lidí z křídla ministra financí a Čunkova vnitrostranického rivala Miroslava Kalouska. V příštích týdnech se Březina chystá cestovat po Česku a získávat hlasy nerozhodnutých volitelů. Informují o tom Hospodářské noviny (HN). Lidovci dnes jednají o situaci ve vládě i ve straně v Lipnici.

„Pokud získám důvěru a na post předsedy budu navržen, tak se o něj budu ucházet,“ řekl Březina. Čunkova pozice v KDU-ČSL je nejistá, předseda lidovců ztrácí kontrolu nad svou vlastní stranou, uvádějí HN.

V rámci úvah o změnách ve vládě žádal Čunek hlavu ministra financí Kalouska, kterého si naopak cení premiér Mirek Topolánek. V pátek ale nejprve předsednictvo KDU-ČSL a pak i širší vedení strany změnilo kurz, Kalouska se rozhodlo podržet a začalo prosazovat, aby ve vládě zůstali všichni čtyři lidovečtí ministři.

Možné personální změny v koaliční vládě v neděli na společné schůzce probírali představitelé majoritní ODS a menší koaliční KDU-ČSL. Oba šéfové stran už ale dali najevo, že s dlouho avizovanými změnami kabinetu to nakonec zřejmě nebude tak „horké“. S tím však nesouhlasí nejmenší koaliční partner - Strana zelených.

Lidovci dnes jednají o osudu svých ministrů v Lipnici. Po včerejším dni to vypadá, že se nedokáží shodnout na odchodu Kalouska ani Čunka, takže pravděpodobně zůstanou členy kabinetu oba dva. Topolánek totiž konstatoval, že se proti lidoveckému rozhodnutí stavět nebude.