Zaorálek považuje Topolánkův přístup v otázce misí za skandální

Praha - Vláda má dnes znovu projednat téma zahraničních misí ČR. Po neschválení plánu Poslaneckou sněmovnou koncem loňského roku ministerstvo obrany přepracovalo koncepci podle požadavků opoziční ČSSD. Připomínky sociálních demokratů se týkaly především afghánského kontingentu. Premiér Mirek Topolánek se měl před novým předložením vládního návrhu ve sněmovně sejít nad tímto tématem s předsedou sociálních demokratů Jiřím Paroubkem, nakonec se tak ale nestalo. Stínový ministr obrany Lubomír Zaorálek považuje Topolánkovo neprojednání koncepce s opozicí za nezodpovědné a skandální.

Lubomír Zaorálek ostře vytýká vládě, že neprojednala tak závažné téma s opoziční ČSSD. Argument, že ministryně obrany Vlasta Parkanová přepracovala návrh podle požadavků sociálních demokratů, Zaorálek neuznává. Zdůrazňuje, že podmínku zastavení růstu počtu českých vojáků v Afghánistánu Parkanová nedodržela. „To, že se pan Topolánek rozhodl, že to projedná bez nás, je prostě skandální… Pokud je to takto, tak se nedá čekat, že by od opozice, od sociální demokracie bylo možné očekávat hlasy,“ avizoval Zaorálek případnou podporu sociálnědemokratických poslanců.

Podle Zaorálka spočívá problém afghánské mise především v tom, že při řešení situace v tomto regionu již čistě vojenské řešení selhává a je především potřeba řešit ji politicky. „Situace tam se neustále zhoršuje a bez nějakého celkového řešení se tam těžko dobereme nějakého výsledku,“ řekl Zaorálek s tím, že se zvyšuje také bezpečnostní riziko pro české vojáky.

Telefonát Lubomíra Zaorálka z Bruselu (zdroj: ČT24)