Nehod i mrtvých na silnicích loni ubylo, zemřelo 992 lidí

Praha - Na silnicích v loňském roce ubylo tragických nehod i jejich obětí. Havárie si v roce 2008 vyžádaly 992 lidských životů, jde o druhý nejnižší počet od roku 1990. Nehod policisté napočítali celkem 160 376, tedy o více než 12 procent méně než v roce 2007, informovali zástupci policejního prezidia. Policisté by chtěli, aby počet obětí dopravních nehod klesal i v příštích letech. Slibují proto více dopravních akcí, podle šéfa dopravní policie budou strážci zákona v budoucnosti na silnicích více vidět.

Loni se stalo nejméně nehod za posledních 18 let

Počet obětí nehod se tak přiblížil roku 2006, kdy na silnicích zemřelo nejméně lidí od roku 1990, nejvíce mrtvých bylo na silnicích v roce 1994. Těžká poranění si z loňských kolizí odneslo 3809 lidí, tedy o 151 méně než v předcházejícím roce. Podle Josefa Tesaříka z ředitelství dopravní policie jde o nejnižší číslo za posledních 18 let. Pokles policisté zaznamenali i u lehkých zranění, která loni utrpělo 24 776 lidí, o 606 lidí méně než v roce 2007. Nehod bylo nejvíce v roce 1999 (202 179), nejméně potom v roce 1990 (85 057).

Reportáž Barbory Straňákové a Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

Při nehodách přibývá i usmrcených chodců

Nejhorší kategorií řidičů jsou motoristé ve věku 25 a 34 let. Přibývá tragických nehod, za které může nedání přednosti v jízdě, také usmrcených chodců (210) je více, 22 jich zemřelo na přechodech. Podle policie jsou důsledkem agresivity řidičů, ale také nepozornosti chodců. Hlídky se proto mají nadále zaměřovat především na přechody a pokutovat za porušování pravidel chtějí jak řidiče, tak chodce, kteří například přecházejí na červenou.

Alkohol má na svědomí každou dvanáctou oběť dopravní nehody

Nejčastější příčinou dopravní nehody byla v roce 2008 nepřiměřená rychlost a výrazně stoupl počet kolizí kvůli nerespektování přednosti v jízdě. Kvůli alkoholu v krvi řidiče přišlo o život 80 lidí. Lidé pod vlivem alkoholu tak mají na svědomí každou dvanáctou oběť dopravní nehody v loňském roce.

„Snížení“ počtu dopravních nehod způsobených podnapilými řidiči ovšem zřejmě dosáhli zákonodárci. Protože při nehodě se škodou nižší než sto tisíc korun není třeba volat policii, ta nemusí nadále o řadě nehod způsobených opilci vůbec vědět.

Dětí zemřelo na silnicích méně

Dětí loni na silnicích zemřelo 17, tedy o sedm méně než v předchozím roce. V roce 2006 policisté evidovali 30 dětských obětí dopravních nehod.

Situaci na silnicích zlepšují preventivní akce a kontroly

Odborníci vidí snižování počtu obětí v několika faktorech. Policie se více zaměřila na preventivní kontroly, média připravila kampaně proti nehodám a samotné myšlení řidičů se údajně změnilo. „Více se s tím setkávají ve sdělovacích prostředcích, jsou konfrontováni s velkými nehodami a tragédiemi. A to má určitě vliv na jejich myšlení a chování za volantem,“ vysvětluje mluvčí ÚAMK Pavel Kuchálik.

Nejtragičtějšími dny se loni staly středa 13. února a pátek 28. listopadu, kdy zemřelo deset lidí. O život méně si vyžádaly nehody v neděli 1. června a ve středu 26. listopadu.

Nový šéf dopravní policie chce dosáhnout snížení počtu dopravních nehod i v příštím roce, a to nejméně o 10 %. Slíbil, že policisté budou na rizikových místech čím dál více vidět.