Padělaný Harry Potter míří znovu před soud

Brno/Praha - Pirátské vydání knihy Harry Potter a Ohnivý pohár bude mít další pokračování - Nejvyšší soud totiž nařídil nové projednání případu. Odvolací Městský soud v Praze musí blíže objasnit, čí práva byla porušena a proti kterému ustanovení zákona se nakladatel Vlastimil Svoboda provinil. Svoboda dostal za porušení autorského zákona podmínku a pokutu, nyní je trest nepravomocný. Městský soud svolal nové jednání ve Svobodově kauze na 19. ledna.

Svoboda, jenž se činu podle obžaloby dopustil jako šéf Ottova nakladatelství, protestoval v dovolání proti ročnímu vězení s odkladem na 2,5 roku a pokutě 200 000 korun. Uplatnil řadu námitek, soudci NS však vzali v potaz jen nepřesnost a nekonkrétnost výroku o vině.

Svoboda nechal podle obžaloby v roce 2001 na Slovensku vyrobit nejméně 9 600 pirátských výtisků knihy z populární série Joanne Rowlingové, na níž má v Česku výhradní právo nakladatelství Albatros. Distributoři Ottova nakladatelství pak knížky podomně prodávali. Knihy měly logo Albatrosu. Jediný rozdíl mezi plagiátem a originálem byl v barvě obálky a kvalitě papíru, konstatoval loni v květnu soudce městského soudu Petr Beneš. Prodejem se Svoboda obohatil přinejmenším o milion korun.

Na padělky se přišlo náhodou. Zaměstnanci Albatrosu je našli v roce 2004 při obchodní prohlídce skladu třebíčského distributora. Potom objevili i další místa s pirátskými výtisky. Distributoři je prý prodávali za 100 korun, zatímco licencované vydání stálo kolem 490 korun.