Ředitelka úřadu pro ochranu dětí odstoupila z funkce

Brno - Ředitelka Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí Lenka Pavlová ke konci ledna skončí ve funkci. Ministra práce Petra Nečase požádala o uvolnění z funkce po Vánocích. Odejde z osobních důvodů a na vlastní žádost. Pavlová úřad řídila od ledna loňského roku, zatím neví, zda na úřadu zůstane jako řadová pracovnice. V Brně, kde instituce sídlí, chce ale kvůli rodině zůstat. Po jejím odchodu ji v čele úřadu dočasně nahradí náměstek ministra práce a sociálních věcí Marián Hošek (KDU-ČSL).

„Neměla jsem čas na sebe, na svoji rodinu a toto je příliš vysoká daň,“ vysvětlila. Důvodem rezignace jsou údajně i zdravotní důvody. Své roční působení ve vedení instituce hodnotí Pavlová kladně: „Zůstal za mnou veliký kus práce.“ Hošek by v čele úřadu neměl působit dlouho. „V této době dokončujeme výběr nového ředitele,“ prohlásil ministr práce Petr Nečas.

Pavlová se do povědomí veřejnosti zapsala loni, kdy do úřadu nastupovala. Členové sdružení K213, sdružující převážně muže, jimž po rozvodu bylo bráněno ve styku s dětmi, jí zahradili vstup do kanceláře. Aktivisté tehdy krok zdůvodňovali tak, že Pavlová bude stranit ženám. Tvrdili, že byla do čela úřadu dosazena neprůhledným způsobem. Ředitelka oponovala tím, že se řádně přihlásila do konkurzu. Podle Nečase ale nehrálo jednání nespokojených otců v jejím rozhodnutí žádnou roli.

Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí funguje deset let. Zprostředkovává adopce českých dětí do zahraničí, kromě toho také komunikuje s obdobnými úřady v zahraničí například v případě únosu českých dětí do ciziny. V podobných případech radí také rodičům.