O osudu „plazmové“ kauzy Diag Human rozhodne ombudsman Motejl

Praha - Ombudsman Otakar Motejl přijal roli hlavního arbitra v kauze Diag Human. Do funkce jej navrhnul arbitr za Diag Human, švýcarský advokát Damian Della Ca, k němuž se posléze připojil i zástupce státu Milan Kindl. Přezkoumaná arbitráž by měla určit konečnou výši odškodného, jíž má český stát zaplatit firmě Diag Human za zmařené obchody s krevní plazmou. Informoval o tom server iHned.cz.

Zkušený právník Motejl s přijetím nabídky podle serveru váhal. „Jenže další možní kandidáti to vesměs odmítali a protahovalo by se to. Přijal jsem to, protože jestli o něco jde, tak je to čas, neb je to historie prastará,“ řekl Hospodářským novinám (HN) veřejný ochránce práv. Tato funkce mu prý v činnosti arbitra nebrání.

Motejl začne, až Kužel skončí

Ještě koncem roku se obě strany nebyly schopny na třetím rozhodci shodnout, takže jej koncem listopadu musel jmenovat soud. Soudkyně pro Prahu 6 Alena Sejková jím určila prezidenta Hospodářské komory Petra Kužela. Motejl jej může nahradit až poté, co Kuželovo jmenování zruší odvolací městský soud. „Protože se obě strany shodly, tak by změna neměla být problém,“ řekla severu Sejková. Sám Kužela ale až do dneška o svém konci ve funkci arbitra nevěděl.

Zbylé dva rozhodce určily samotné strany sporu, což jim umožňuje zákon o rozhodčím řízení. Česká republika jmenovala arbitrem proděkana plzeňské právnické fakulty Milana Kindla, Diag Human si zvolil švýcarského právníka Damiana Della Ca.

Diag Human chce po státu 11 miliard korun

Podle původního rozhodčího nálezu ze srpna loňského roku má stát uhradit firmě Diag Human zhruba devět miliard korun za škody, které společnosti způsobil na trhu s krevní plazmou. ČR peníze platit nechce, Diag Human naopak věří, že firmě náleží suma i s úroky zhruba o tři miliardy korun vyšší, než společnosti volnou úvahou přiznali původní rozhodci, kteří měli všichni české občanství. Obě strany se proto proti nálezu odvolaly.