Ministerstvo pro místní rozvoj je prý před zrušením

Praha - Ministerstvo pro místní rozvoj, v jehož čele končí předseda lidovců Jiří Čunek, se připravuje na své zrušení. Úředníci už údajně připravili plán na to, které úřady by měly po ministerstvu převzít jeho úkoly. Informují o tom Hospodářské noviny s tím, že mají návrhy úředníků k dispozici. Plán připravili úředníci ministerstva pod vedením náměstka Miroslava Kalouse. Ten to ale popřel.

„Pracuji na tom, jak by se dalo ministerstvo pro místní rozvoj zrušit, celou dobu, co jsem v úřadu. Dělám v podstatě takovou kontejnerizaci ministerstva,“ řekl odstupující ministr a vicepremiér Jiří Čunek. Šéf lidovců dodal, že dává dohromady jednolité úseky tak, aby z nich byly samostatné jednotky připravené kdykoliv přejít pod jiný úřad.

O sloučení s resortem zemědělství mluvil Čunek, kterého má ve funkci ministra pro místní rozvoj nahradit Cyril Svoboda, už minulý rok v září. Aktuální plán má být ale jiný, protože úkoly ministerstva by mělo převzít několik různých úřadů.

Agendu by mohli převzít ministr pro EU a antimonopolní úřad

Evropské fondy by mohl mít na starosti ministr pro evropské záležitosti, bytovou politiku ministerstvo práce a sociálních věcí a cestovní ruch by mohl převzít CzechTourism nebo ministerstvo průmyslu, píše list. 

O plánu na zrušení úřadu a rozdělení jeho úkolů ví podle Hospodářských novin i šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina. Jeho instituce by mohla převzít část ministerské agendy týkající se veřejných zakázek. „Zvládli bychom to naprosto bez problémů. Mluvil jsem o tom už před časem i s panem premiérem,“ řekl deníku Pecina.

Zrušení ministerstva se plánuje už delší dobu

O zrušení ministerstva pro místní rozvoj se mluví už řadu let. ODS už o něm přemýšlí od roku 2000. Zatím ale není jisté, kdy úřad skutečně zanikne. Naposledy se o zrušení ministerstva mluvilo po volbách 2006, kdy Topolánek prohlásil, že nechce ministerstvo informatiky a ministerstvo pro místní rozvoj. Zanikl ale pouze první úřad.

Vydáno pod