Kontrola nebezpečného melaminu v potravinách je v ČR dostačující

Praha - Společnost Vitana ve spolupráci se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI) stáhla z trhu polské slané tyčinky Emarco. Výrobek totiž dvojnásobně překračoval povolený limit obsahu průmyslové chemikálie melamin. Předepsané limity obsahu průmyslových látek v potravinách platí v rámci celé EU. Hlavní hygienik Michael Vít považuje kontrolní mechanismy vůči melaminu v ČR za dostatečné.

Podle hlavního hygienika Michaela Víta množství chemikálie v polských slaných tyčinkách nepředstavovalo žádné riziko pro dospělého konzumenta. Do jisté míry nebezpečné by mohlo být pro dětské spotřebitele, a to pouze v případě, že by v krátké době snědli přes 6 kilogramů dotyčných tyčinek.

Ředitel Odboru kontroly laboratoří a certifikace SZPI Martin Klanica říká, že ze strany českých výrobců a distributorů je věnována dostatečná pozornost kontrole bezpečnosti potravin. Argumentuje také tím, že v případě tyčinek upozornila na zvýšené hodnoty melaminu sama distributorská společnost Vitana. Martin Klanica dodává, že jeho úřad od aféry s čínskými mléčnými výrobky provedl přes 2 000 kontrol zaměřených na tuto látku v potravinách.

Studio ČT24 (zdroj: ČT24)