Povodňová čidla na řekách hlásí kvůli silnému ledu špatné informace

Rychnov nad Kněžnou – Z některých měřicích stanic Povodí Labe přichází kvůli několikacentimetrové ledové vrstvě nepravdivé informace. Na povodňové čidlo, kam běžně tlačí vodní sloupec, nyní tlačí led a dochází ke zkreslení údajů. Před hrozícími povodněmi varují i internetové stránky Povodí Labe. Průtoky řek jsou ale ve skutečnosti spíše pod dlouhodobým normálem a lidé se nemusí ničeho bát.

Na Malém Labi v Horním Lánově, na Kněžně v Rychnově a na Jeřici v Mníšku se objevily červené body značící nejvyšší povodňový stupeň. „Na našich internetových stránkách je vždy k tomu poznámka, že se jedná o ledové jevy,“ informoval vedoucí dispečinku Povodí Labe Jiří Petr. Žádné povodňové nebezpečí podle něj nyní nehrozí: „Samozřejmě pokud bude prudké oteplení, tak by mohlo dojít ke zvýšení vodních stavů a k dosažení povodňové aktivity.“

Například v Rychnově nad Kněžnou měla hladina řeky podle tamní měřicí stanice dosáhnout dnes ráno až pěti metrů, zatímco minulý týden to bylo pouze 21 centimetrů. „Čísla mě překvapila pouze zdánlivě, protože situaci znám a denně chodím kolem, a tak jsem si říkal, že to bude technická závada,“ uvedl místostarosta Rychnova nad Kněžnou Miroslav Richter (nestraník za KDU-ČSL).

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

I přes příznivé předpovědi chystá Povodí Labe některé preventivní akce. Jednou z nich bude například lámání ledů na Divoké Orlici v obci Záměl na Rychnovsku.