Hejtman Franc nabídl funkci ředitele holdingu nemocnic politickému rivalovi

Hradec Králové - Hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc nabídl v úterý večer funkci ředitele zdravotnického holdingu nemocnic politickému protivníkovi Leoši Hegerovi. Šedesátiletý radiolog a ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové je sice nestraník, ale do zastupitelstva byl zvolen za ODS. Za občanské demokraty také neúspěšně kandidoval do Senátu, kde ho porazil Vladimír Dryml. Ten byl ale v pondělí po své aféře se sháněním informací na kolegyni Hanu Orgoníkovou novým představenstvem zdravotnického holdingu z funkce ředitele odvolán.

Franc si Hegera váží jako schopného manažera a dokáže se proto podle svých slov povýšit nad fakt, že nabídku dává politickému protivníkovi: „Já jsem s ním konzultoval možného ředitele holdingu, protože ho považuji za velkého odborníka, a je samozřejmé, že chci znát jeho názor.“ Podle Hegera je nabídka prestižní výzvou, ale s jejím přijetím zatím váhá. Kraj mu dal týden na rozmyšlenou: „Budu o nabídce vážně uvažovat, přestože si myslím, že bude pro mě obtížné ji přijmout.“

Heger nyní řídí fakultní nemocnici v Hradci, kterou dostal z červených čísel do černých. Původně na funkci ředitele rezignoval už na konci minulého roku, ale na výzvu ministra Julínka řídí nemocnici dál. Pozici ředitele chce ale opustit do několika měsíců. Na radiologické klinice už má také připravené místo řadového lékaře.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Ztráty krajských nemocnic přesahují 200 milionů

Pavel Pechánek:

„Já bych to od pana hejtmana považoval za gesto skoro obamovského typu, protože by to určitě bylo vítězství zdravého rozumu a profesionality nad stranickými zájmy.“

Šedesátiletého radiologa už sociální demokraté volali na pomoc za vlády premiéra Špidly, který mu nabídl post ministra zdravotnictví. Heger ale tehdy nabídku odmítl. Na pozici ředitele zdravotnického holdingu, kam ho doporučil ředitel hradecké pobočky VZP Pavel Pechánek, by měl vyléčit krajské nemocnice, které se propadly do ztráty přesahující 200 milionů korun. Náchodské nemocnici, která dluží dodavatelům přes 180 milionů, dokonce hrozí bankrot. Špatně je na tom i nemocnice v Rychnově nad Kněžnou.