Policie pátrá po dvou unesených chlapcích ze Slovenska

Praha - Policie pátrá po 40leté Slovence, která v pondělí unesla z dětského domova v Banské Bystrici své dvě děti. Podle kriminalistů jsou teď dvouletý David a roční Adrián v ohrožení života, neboť se o ně matka v minulosti nestarala. Žena a její přítel, údajný biologický otec, cestují s dětmi vlakem a prý s nimi přespávají v nádražních halách. Dnes brzy ráno měli být v Českém Těšíně. Policie žádá o pomoc. V případě jakýchkoli informací volejte na linku 158.

Podle slovenské policie může život chlapců ohrožovat i to, že matka a její přítel nedodržovali základní hygienické potřeby obou dětí a nemají peníze. S dětmi většinou přespávají na nádražích a cestují z místa na místo. Mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková dodala, že informace o pohybu
čtveřice v Českém Těšíně vycházejí ze sledování mobilního telefonu: „Naposledy signál přišel právě z tohoto města. Je ale reálné, že třeba jen projížděli vlakem. Máme informace, že míří do Benešova.“

Oba chlapci byli na Slovensku umístěni do dětského domova na základě usnesení o předběžném opatření, jež vydal Okresní soud v Brezně. Důvodem bylo právě to, že jejich matka jim nebyla schopna zajistit základní péči. Žena a její přítel údajně ukradli a zfalšovali propustku dětí z domova, což jim umožnilo s nimi odjet ze Slovenska.

Malý David měl na sobě při odchodu z dětského domova šedozelenou zimní bundu, hnědé oteplováky a zelené kozačky. Adrián dětský domov opustil v béžovém kabátě a oteplovacích kalhotách. Byl zabalen do žluté nebo růžové deky.

Jednačtyřicetiletá matka chlapců Anna Kozmová na sobě v pondělí měla bílou zimní bundu, světlé kalhoty a růžovou kabelku. Její dvaatřicetiletý přítel Miloslav Košecký je vysoký 175 centimetrů, je štíhlý a má zelenohnědé oči. Měl na sobě rifle a tmavozelený kabát. Okresní soud v Benešově na něj vydal zatykač.