Ústav pro studium totalitních režimů chce konkurz na ředitele

Praha - Rada Ústavu pro studium totalitních režimů rozhodla o vypsání výběrového řízení na pozici ředitele. Současný šéf Pavel Žáček tak bude muset obhajovat svou pozici. Ústavní rada tím údajně nechtěla vyjádřit nespokojenost s dosavadním ředitelem. Vypsáním výběrového řízení sleduje to, aby ředitel nebyl jmenován, ale prošel řádným konkurzem. Některé kroky ústavu pod Žáčkovým vedením se v nedávné minulosti staly terčem kritiky členů rady i veřejnosti.

Do povědomí veřejnosti vstoupila badatelská instituce především kontroverzní kauzou udavačství Milana Kundery, zprávou o chystaném atentátu bratrů Mašínových na Klementa Gottwalda nebo výstavou ukazující v centru měst tváře představitelů StB. Sedmičlenná rada ústavu se ale nesnaží o pohnání Pavla Žáčka k odpovědnosti, ale principiálně by prý mělo vedení vědecké instituce projít soutěží. „Není správné obsazovat ta místa přímou volbou nebo přímým výběrem, ale má být výběrové řízení,“zdůvodňuje rozhodnutí jedna z radních Petruška Šustrová.

Většina radních Žáčkovu práci vesměs chválí, například za odtajňování archiválií. Za stávajícího ředitele se již dříve postavila také ředitelka rady Naděžda Kavalírová. Žáček, který vede historickou instituci necelý rok, se do konkurzu může přihlásit také. Podle jednoho z členů správní rady ústavu je v případě svého zájmu silným kandidátem.

Ústav nedávno opustili přední badatelé

Na konci roku opustili ústav tři jeho přední badatelé - Petr Blažek, Tomáš Bursík a Tomáš Vilímek. Nebyli spokojeni s vedením a kritizovali postup instituce především v kauze Kunderova údajného udavačství. „Ve vedení postrádám odborníky, kteří by měli výsledky v oboru historie, jemuž by se měl ústav věnovat,“ uvedl jako jeden z důvodů svého odchodu historik Petr Blažek. Vedle toho mu v ústavu chyběly vědecké mechanismy, konkurzy na odborná místa a redakční rada ústavního časopisu. Žáček odchod historiků komentoval s tím, že rozhodně nejde o projev personálního rozkladu ústavu.

Historik Petr Blažek
Zdroj: ČT24