Lékaři ohlásili mírné zlepšení Havlova zdravotního stavu

Praha - Zdravotní stav bývalého prezidenta Václava Havla, který leží od pondělního večera v pražské motolské nemocnici s plicními komplikacemi, se mírně zlepšil. Zřejmě už mu zabrala antibiotika. Václav Havel prožil klidnou noc a od rána se cítí lépe. Ráno dokonce seděl v křesle a sledoval zprávy. Dopoledne rovněž přijal ke krátké návštěvě prezidenta Václava Klause. Navštívil ho i bratr Ivan. Exprezident Havel stále zůstává na jednotce intenzivní péče, jeho život podle zdravotníků v ohrožení není. Zítra odpoledne se znovu sejde lékařské konsilium, které posoudí jeho zdravotní stav.

„Nejčerstvější informace jsou mírně pozitivní. Václav Havel spal velmi dobře. Dnes ráno se cítí lépe a i hodnoty jeho krevních plynů jsou mírně lepší. Nicméně ten stav je stále vážný, ale lze říci, že se mírně zlepšil. Dnes určitě ještě zůstává na jednotce intezivní péče,“ komentoval dopoledne pro ČT současný Havlův zdravotní stav náměstek ředitele nemocnice a člen Havlova lékařského konsilia Martin Holcát.

Primářka ARO pražské nemocnice Motol Martina Pelichovská k tomu dodává: „Já jsem si ho vyšetřila, musím říct, že jeho stav se zlepšil. Sedí v křesle a kouká na zprávy. Díky antibiotikům, důsledné fyzioterapii a pomoci s dýcháním se stav Václava Havla lepší. Už přijímá i návštěvy.“

Exprezidenta Václava Havla naštívil prezident Václav Klaus 

Dopoledne přijal Havel návštěvu prezidenta Václava Klause. Hovořili spolu asi čtvrt hodiny a podle ošetřujících lékařů tato návštěva Václava Havla velice potěšila.

Členové lékařského konzilia ve středu zdůraznili, že příčina současných Havlových potíží není onkologická. Exprezident se v pondělí podrobil na ORL klinice v Motole drobné operaci, při níž mu byl odstraněn zánět z krku. Jeho pooperační stav však poté zkomplikovalo zahlenění části pravého plicního laloku. Exprezident nyní v Motole pod dohledem odborníků rehabilituje, užívá nitrožilně velké dávky antibiotik a v dýchání mu pomáhá speciální maska. Podle lékařů netrpí bolestmi, má zájem o dění ve světě, jí i spí a pravidelně jej navštěvuje jeho manželka Dagmar.

Martina Pelichovská
Zdroj: ČT24