Sbormistr Kulínský půjde na pět a půl roku do vězení

Praha - Bývalý sbormistr Bambini di Praga Bohumil Kulínský stráví za pohlavní zneužívání členek sboru pět a půl roku ve vězení. Tak zní rozsudek Vrchního soudu v Praze. Soud zpřísnil loňský rozsudek Krajského soudu v Hradci Králové, který sbormistrovi původně uložil tříletou podmínku. Podle rozsudku si má Kulínský úhrnný trest odpykat ve věznici s dozorem, navíc nesmí deset let pracovat s mládeží. Sbormistr se dnes k soudu nedostavil, zřejmě kvůli operaci vředů, které se podrobil před Vánocemi. Rozsudek Vrchního soudu je konečný. Je proti němu možné už jen dovolání k Nejvyššímu soudu. Státní zástupkyně ani obhájce Kulínského zatím ještě neví, jestli ho využijí.

Bývalý sbormistr svou vinu od počátku popírá, soud ale uvěřil výpovědím sboristek, které svědčily proti němu. Obžaloba tvrdí, že Kulínský v letech 1984 až 2004 pohlavně zneužíval členky sboru a ohrožoval výchovu mládeže, a to celkem ve 49 případech. S šesti dívkami údajně souložil, přičemž třem z nich v té době ještě nebylo 15 let. Další děvčata údajně osahával na soustředěních nebo na zahraničních zájezdech sboru. Kulínský podle znalců netrpí žádnou duševní poruchou ani sexuální deviací - preferuje sice velmi mladé dospívající ženy, ale nejde u něj o pedofilii. Znalci ho popsali jako dominantní osobnost s narcistickými sklony.

Krajský soud při předchozím líčení přihlédl ke dvěma polehčujícím okolnostem: jednak k některým z kriminálních činů došlo již v roce 1984, jednak se sbormistr podle soudce zasloužil o dobré jméno České republiky. Podle Kulínského obhájce Tomáše Sokola byl sbormistr dostatečně potrestán už tím, že byl souzen, protože případ intenzivně reflektovala média. Trest pět a půl let ve vězení považuje za velmi tvrdý. Naopak obžalobě se zdál trest až příliš mírný.

Reportáž Martiny Kvašové (zdroj: ČT24)

Jednání bylo bez účasti veřejnosti 

Soudce Vrchního soudu Karel Vrzáň rozhodl o neveřejném jednání. Bohumil Kulínský se líčení nezúčastnil a nevypovídala ani žádná ze svědkyň, které údajně sbormistr zneužíval. Soudce vykázal novináře i přihlížející bez jakéhokoli dalšího komentáře.

Veřejnost byla vyloučena z jednání i v případě předchozího soudu v Hradci Králové. Šlo však pouze o ty situace, kdy vypovídaly dvě klíčové svědkyně. Jinak bylo líčení veřejné. Podle reportéra ČT Vlastimila Weinera vyvolalo rozhodnutí Vrchního soudu na tvářích soudců Krajského soudu v Hradci Králové úsměv, protože média často poskytovala intimní informace o Kulínského kriminálních činech, a není tedy již co tajit.

Kulínský se před Vánocemi podrobil operaci žaludečních vředů, pravděpodobně proto se dnes k soudu nedostavil. Předchozích stání se vždy účastnil a jeho docházka byla podle Weinera vzorná, na rozdíl od docházky jeho obhájce Tomáše Sokola. Redaktor ale připomíná, že Sokolova pomoc Kulínskému byla velmi výrazná.

Bohumil Kulínský s advokátem Tomášem Sokolem
Zdroj: ČT24
Vydáno pod