Komorouse v čele protidrogové centrály nahradí Jakub Frydrych

Praha - Novým šéfem Národní protidrogové centrály se stane dosavadní zástupce ředitele útvaru Jakub Frydrych, který od února nahradí Jiřího Komorouse, který působil ve funkci šéfa útvarů bojujících s narkotiky 17 let a odchází na vlastní žádost do civilu. Za největšího protivníka útvaru Frydrych považuje pervitin. Nástup Frydrycha do funkce přišel v okamžiku, kdy se čeští celníci podíleli na rozsáhlé mezinárodní akci, při které bylo dopadeno pět lidí podezřelých z pašování a obchodu s drogami. Při akci bylo zajištěno 20 kilogramů heroinu. Ve čtvrtek zase pražští celníci chytli na ruzyňském letišti cizince, který se pokusil pronést tři kila heroinu.

Frydrych dnes představil své priority, se kterými se postaví do čela NPC: „Jedná se o zefektivnění trestního řízení, soustavné zvyšování profesionality a odborné zdatnosti našich lidí, prohlubování spolupráce jak se státními, tak i s nestátními organizacemi, které se podílejí na boji proti drogám.“ Ve vztahu k zahraničí chce Frydrych navázat a rozšířit velmi kvalitní úrověn mezinárodní spolupráce. Největším problémem na současné české drogové scéně je podle něj pervitin.

Pětatřicetiletý Frydrych začínal jako řadový policista v Praze 2. Od roku 1995 působí u kriminální policie. V roce 2000 přišel do NPC, kde se stal v listopadu 2007 zástupcem šéfa útvaru pro výkon a trestní řízení.

Reportáž Martiny Kvašové a Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Komorous, který proslul také působením v kontroverzním řádu Ordo Lumen Templi zpěváka Daniela Landy, opustí protidrogové detektivy jako nejdéle sloužící šéf celostátního policejního útvaru. Do čela policejního orgánu bojujícího proti překupníkům a výrobcům drog se dostal v roce 1993, kdy byl jmenován vedoucím odboru drog tehdejší Ústředny kriminální policie. Podle internetových stránek ministerstva vnitra patří útvar k uznávaným evropským protidrogovým jednotkám.

Za Komorousova vedení uskutečnila protidrogová centrála téměř 1 400 operací, při nichž zadržela přes 2 700 pachatelů.

Komorous plánuje založit vlastní protidrogovou agenturu

Po svém odchodu se Komorous chystá založit vlastní protidrogovou agenturu společně se svým známým Jaromírem Soukupem. Zaměří se na děti, které mají s drogami problémy. Věnovat by se měla publikační činnosti a má i svůj vlastní program nazvaný Vypátrej a zachraň. „Bude se zaměřovat na děti a mladistvé, kteří mají problémy s drogami,“ vysvětlil Komorous. Svou činnost by agentura měla rozjet naplno od března letošního roku. „V únoru se sejde realizační tým a začneme na tom pracovat,“ dodal Komorous.

  • Jiří Komorous autor: Kamaryt Michal, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/452/45117.jpg
  • Pervitin zdroj: blog.lide.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/4/345.jpg