Soud osvobodil všechny obžalované v kauze Skloexport

Liberec - Krajský soud v Liberci dnes v obnoveném řízení nepotrestal nikoho ze čtyř obžalovaných v souvislosti s krachem vývozní společnosti Skloexport. Bývalého člena dozorčí rady Skloexportu Lukáše Rázla zprostil předseda senátu Petr Neumann obžaloby ze zneužívání informací v obchodním styku a z návodu k poškozování věřitele.

Trestných činů se podle rozsudku nedopustili ani další tři obžalovaní - bývalý člen představenstva Skloexportu Group Petr Švec, někdejší jednatel firmy Sincom Tábor Miloš Tůma a bývalý předseda představenstva firmy Minas Uherské Hradiště Miroslav Krajsa. Za pomoc ke zneužívání informací v obchodním styku a za pomoc k poškozování věřitele jim stejně jako Rázlovi hrozilo až 12 let vězení. Liberecký soud tak v podstatě potvrdil svůj verdikt z roku 2007.

Vrchní soud v odvolacím řízení původní osvobozující rozsudek zrušil a případ vrátil k novému projednání. Jedinou výjimku udělal v případě Adély Olivové, sestry Rázla. Ta si vyslechla osvobozující rozsudek nejen u krajského, ale i u Vrchního soudu.

Krajský soud měl předvolat dva svědky. Reginu Rázlovou, která opakovaně doložila, že se ze zdravotních důvodů nemůže účastnit soudu. Druhým měl být Karel Bartoška, který dnes k soudu dorazil, nicméně odmítl vypovídat. Nový rozsudek je proto stejný jako původní verdikt.

Vydáno pod