Hejtmani zruší od února poplatky v krajských nemocnicích

Brno - V krajských nemocnicích přestanou lidé platit poplatky nejpozději 1. února. V Brně se na tom dnes shodli hejtmani na zasedání Rady Asociace krajů. Lidé v krajských nemocnicích poplatky sice formálně zaplatí, nicméně kraje jim peníze vzápětí formou daru vrátí. Předseda asociace a jihomoravský hejtman Michal Hašek dnes oznámil, že systém bude ve všech krajských nemocnicích v zemi stejný. Hejtmani se také shodli, že Českým drahám přidají regionální samosprávy na ztrátovou vlakovou dopravu šest procent ve srovnání s loňskou dotací. Zbývajících 3,2 miliardy korun by měl zaplatit stát.

U každého pacienta budou krajem uhrazené poplatky evidovány, aby lidé měli přehled o jejich celkové výši. Pokud by totiž přijaté poplatky překročily celkovou sumu 3 000 korun, musel by pacient platit daň z přijaté částky.

Hejtmani ovšem preferují zrušení poplatků v celé ČR formou zákona. Sněmovna už jejich zrušení schválila, normu má nyní projednat Senát. Podle Haškových informací by měla přijít na pořad jednání 28. a 29. ledna.

Reportáž Evy Lípové (zdroj: ČT24)

Hejtmani budou po dnešku jednat s vládou také o sociálních službách. Budou chtít, aby ministerstvo práce zvýšilo dotace. Resort letos snížil příspěvky krajům na provozování domovů důchodců a podobných zařízení asi o 1,5 miliardy korun na 46 procent loňské částky. Zařízení nyní mají peníze na první pololetí.

S vládou chtějí regionální politici jednat i o systému placení mýtného. Kraje by ho chtěly rozšířit i na silnice druhých a třetích tříd, kam prý kamiony dnes přejíždějí, aby se placení mýtného vyhnuly.

Kraje na toto volební období plánují i společnou zákonodárnou iniciativu. Připraví předpis, který by zjednodušil výstavbu páteřní silniční sítě v ČR. Měl by například zjednodušit výkupy pozemků.

Mýtná brána
Zdroj: ČT24