Stav Václava Havla se opět mírně zlepšil

Praha - Zdravotní stav bývalého prezidenta Václava Havla, který se léčí se zánětem plic v pražské motolské nemocnici, se opět mírně zlepšil. Zůstává ale stále vážný. Uvedl to dnes šéf lékařského konzilia Martin Holcát. Václav Havel nadále dýchá s pomocí speciální masky. Vedle klasické léčby stále cvičí a rehabilituje. Podle Holcáta se postup ani o víkendu nezmění a terapie bude stejná.

„Zdravotní stav pana prezidenta je o málo lepší. Jsme ale opatrní vyjadřovat se optimisticky. Zlepšuje se po malých krocích. Stále zůstává pacientem intenzivní péče,“ uvedl Holcát. Lékařské konzilium se znovu sejde v pondělí odpoledne. Podle Holcáta nebude pravděpodobně již nutné, aby v příštím týdnu zasedali každý den. Skupina ošetřujících lékařů se schází dvakrát denně.  

Dvaasedmdesátiletý Havel se v motolské nemocnici podrobil na ORL klinice drobné operaci, při níž mu lékaři odstranili zánětlivé ložisko z krku. I když zánět ustupuje, onemocnění bývalého prezidenta se vyvíjí kolísavě. Odborníci uvedli, že to bývá u chronických pacientů obvyklé. Pooperační stav zkomplikovalo zahlenění části pravého plicního laloku. V pátek pak lékaři zjistili tekutinu v Havlově levé plíci. Po intenzivní rehabilitaci se ale podle nich situace zlepšila.

Vydáno pod