Pokud soud rozpustí Dělnickou stranu, přemění se v jiné uskupení

Praha - V případě, že by Nejvyšší správní soud vyhověl návrhu vlády na rozpuštění Dělnické strany, neznamenalo by to její faktický zánik. Předseda strany Tomáš Vandas dnes prohlásil, že by do dvou týdnů vznikla strana nová. Důvody k rozpuštění pokládá za směšné.

„Pokud bude Dělnická strana rozpuštěna, do 14 dnů jsme schopni představit novou politickou stranu a pokračujeme,“ uvedl Vandas po celostátní konferenci k šestému výročí vzniku Dělnické strany, která se konala v Praze.

Podnět k návrhu na rozpuštění strany dalo ministerstvo vnitra. Vláda mu vyhověla s tím, že Dělnická strana porušuje zákony. Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) ji již dříve označil za extremistickou. Vandas poté návrh označil za „absolutně nesmyslné rozhodnutí“, které nemá žádné právní opodstatnění. DS je podle něho demokratickou stranou, která má demokratický program a postupuje v souladu se zákonem.

Dělnická strana se nicméně podle návrhu vlády začala loni radikalizovat, v říjnu vyhlásila nulovou toleranci k polistopadovému politickému systému, jeho „odstranění“ a zrušení všech stávajících parlamentních stran a vybízela k revolučnímu zvratu. Vláda v tom vidí útok ohrožování demokratických základů státu.

Jako příklady porušení shromažďovacího zákona vláda uvedla setkání krajní pravice a neonacistů loni v srpnu v Hradci Králové nebo říjnový protest DS a Národního odporu „proti černému teroru“ v Litvínově. Pochody na místní sídliště Janov, které obývají především Romové, vyústily ve střety účastníků demonstrace s policií. Jako důkazy vláda předložila mimo jiné pozvánky na tyto akce a policejní záznamy vystoupení řečníků, kteří potvrzovali přítomnost Dělnické strany.

„Ty důkazy jsou až směšné. Skutečně mně zaráží, že je vůbec premiér České vlády schopen se pod takovouto snůšku nesmyslů podepsat,“ uvedl Vandas. Podle něj návrh připravili úředníci, kteří možná za pár let budou na popud Dělnické strany připravovat podobné návrhy na zrušení ODS či ČSSD.

Dělnická strana se podle Vandase hodlá vrátit i na litvínovské sídliště Janov. Na 24. ledna chystá podle jeho slov monitorovací mise a nechápe „humbuk“, který se kolem toho dělá.

Vláda v pondělí rozhodla o rozšíření projektu Agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách právě o sídliště Janov. Podle analýzy, kterou zpracovala agentura, byli do Janova sestěhováni sociálně slabí obyvatelé z různých koutů Česka, kteří mají často problémy s dluhy. Nelíbí se to starousedlíkům, jejichž byty jsou neprodejné.

Občané protestující proti demonstraci Dělnické strany v Litvínově 17. listopadu 2008.
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK
Vydáno pod