Středočeské krajské lékárny posílí kvůli náporu pacientů provoz

Praha - Lékárny v pěti nemocnicích zřizovaných Středočeským krajem začaly reagovat na obrovský zájem, který nastal poté, co kraj začal za pacienty hradit regulační poplatky. Kromě posílení provozu zaměstnají i další lékárníky a pomocný personál. V případě potřeby vybudují také nová výdejní místa. Na mimořádných opatřeních se v pátek dohodli ředitelé nemocnic s hejtmanem Davidem Rathem. Ve středočeských krajských nemocnicích v Mladé Boleslavi, Kladně, Příbrami, Benešově a Kolíně neplatí pacienti regulační poplatky od 1. ledna. Další kraje se přidají v únoru.

„Čekali jsme zvýšený zájem, ale že to bude takto, v mnohonásobcích, to nás trochu překvapilo,“ řekl dnes Rath. Na druhou stranu to v něm podle jeho slov posílilo přesvědčení, že poplatky lidem vadí, protože kdyby jim nevadily, tak by v krajských lékárnách nestáli dlouhé fronty. Rath proto vyzval novou ministryni zdravotnictví Danielu Filipiovou (ODS), aby s opozičními poslanci začala jednat o celoplošném zrušení poplatků.

Prodej lékáren ve středočeských krajských nemocnicích vzrostl podle Ratha od začátku roku o stovky procent a tvoří se v nich neustále dlouhé fronty. „Lékárny proto nasadily všechny zaměstnance, dokonce zrušily dovolené, aby nápor zvládly,“ řekl hejtman. Ředitelé nemocnic se s hejtmanem dohodli, že zaměstnají více pomocných pracovníků, kteří budou například vybalovat materiály a odlehčí tak práci lékárenským laborantům. Lékárníkům a lékárenským laborantům vedení nemocnic přislíbilo vyšší odměny.

Některé lékárny plánují i stavební úpravy

V některých provozovnách se navíc plánují stavební úpravy, aby bylo více výdejních míst. „Pokud to bude stát v řádech desítek nebo stovek tisíc korun, nemocnice na to mají. Pokud by to bylo v řádu milionů korun, krajský úřad by jim pomohl,“ dodal Rath. Stavební úpravy podle něj nebudou zbytečné ani v případě, že by poplatky ve zdravotnictví byly nakonec plošně zrušeny. Záměrem kraje totiž je, aby doplatky za léky v nemocnicích, které zřizuje, byly co nejnižší.

Rozhodnutí Středočeského kraje proplácet za pacienty regulační poplatky v lékárnách se ale nelíbí České lékárnické komoře. Ve čtvrtek dala podnět všem zdravotním pojišťovnám, aby se tím zabývaly. Rath trvá na tom, že hrazení poplatků krajem je plně v souladu s platným zákonem. Podle právníků komory je ale v rozporu s legislativou a jde o nedovolenou podporu z veřejných prostředků a porušování pravidel hospodářské soutěže. Kvůli nevybírání poplatků podaly už dříve stížnost antimonopolnímu úřadu Česká lékařská komora či největší lékárnický řetězec Dr.Max. Grémium majitelů lékáren se hodlá obrátit se stížností na Evropskou komisi.

David Rath
Zdroj: ČT24
Vydáno pod