Pardubicemi pochodovalo asi 70 anarchistů

Pardubice - Asi 70 stoupenců hnutí Antifa si dnes pochodem Pardubicemi připomněli loňskou vraždu Jana Kučery, člena odnože skinheads, která zaujímá antirasistické postoje. Poté, co anarchisté u divadla zapálili svíčky a položili na schodiště Kučerův portrét, se vydali za hlasitého skandování zpět na vlakové nádraží. Provázelo je 15 policejních vozů a asi dvacítka pěších policistů. Podle starostky městského obvodu Hany Tomanové byl pochod řádně ohlášený. Při akci nedošlo ke konfliktům.

Průvod vyšel zhruba ve 14:00 z vlakového nádraží, směřoval přes Palackého ulici, třídu Míru a zastavil se před divadlem, kde jeden z účastníků pronesl projev, při němž vzpomněl v Příbrami zavražděného Kučeru. Za zády mu vyčníval transparent s nápisem Za oběti nacismu. Po minutě ticha další mladík připil na památku Kučery mocným lokem rumu, účastníci mu se smíchem zatleskali.

Zhruba před měsícem prošla Pardubicemi skupina příznivců hnutí skinheads, kteří v krajském městě uctili památku zastřeleného skina Daniela Hejdánka. Dnešní pochod byl patrně odezvou na pietní akci skinheadů, která se za účasti policie obešla bez incidentů.

„Ptali jsme se organizátorů, proč nedělají demonstraci v Příbrami. Oni řekli, že když mohou být skinheadi v Pardubicích, tak ji udělají tady taky,“ uvedl jeden z kriminalistů v civilu. Přibližně tři příznivci hnutí skinheads, dva mladíci a jedna dívka, akci sledovali a fotili si ji. Minimálně jeden z nich pietní pochod v Pardubicích před měsícem pořádal. Policisté jim následně zkontrolovali doklady.

Osmnáctiletého Kučeru loni v lednu pobodal před příbramským barem o rok starší Jiří Fous, který si nyní odpykává za vraždu trest 12,5 roku. Kučera na něj podle spisu zaútočil pěstmi, Fous jej následně dvakrát bodl do břicha a potyčku poté oznámil na policii. Nůž odhodil do popelnice u policejní služebny. Soud Fouse označil za stoupence neonacistického hnutí, Kučera patřil ke skupině skinheads označovaných jako S.H.A.R.P.(Skinheads Against Racial Prejudic - Skinheads proti rasovým předsudkům).