Piloti žalují armádu o desítky milionů korun

Praha - Přes čtyřicet současných i bývalých příslušníků letectva žaluje armádu. Vadí jim, že nedostali plnou mzdu za pohotovosti v pátrací a záchranné službě. Částka, kterou žádají po státu, dosahuje desítek milionů korun. Armáda zatím o žalobách neví, vyplatit peníze ale už dříve opakovaně odmítla a připravuje se na soudní spory.

Celý spor se týká toho, kolik by měli piloti dostat zaplaceno za pohotovost v pátrací a záchranné službě. Do mzdy se totiž místo 24 hodin počítalo jen dvanáct. I v noci sice letci zůstávali připraveni ke vzletu, ale dostávali za to jen polovinu peněz za tzv. pohotovost na pracovišti. „Dochází k porušení právního řádu České republiky, jelikož tyto služby je potřeba zajišťovat nepřetržitě,“ tvrdí analýza, kterou si nechali letci vypracovat.

Na Krajském soudu v Ostravě už leží asi dvacet žalob, u přerovského soudu dalších devět. Šestnáct žalob pak vojáci dokončují v těchto dnech. Náhradu mzdy požadují piloti až za deset let let zpátky, v některých případech jde až o milion korun na člověka. Armáda ale trvá na svém. Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek tvrdí, že podle právních analýz je tento způsob vyplácení správný.

Reportáž J. Bydžovského, J. Loučky a T. Vlacha (zdroj: ČT24)

Piloti vrtulníků už dříve vzbudili rozruch výhradami k připravované misi v Afghánistánu a rušení letecké záchranné služby. Teď jde zřejmě o největší případ, kdy příslušníci armády žalují své velení.