Za brutální zbití Vietnamce hrozí policistovi až 15 let

Brno/Praha - Státní zástupce podal v noci na dnešek návrh, aby byl vzat do vazby jednatřicetiletý policista z Brna, který je podezřelý ze zabití třiačtyřicetiletého muže. Muž bude ale nakonec stíhán na svobodě. Státní zástupce s návrhem na vzetí policisty do vazby u soudu neuspěl. Příslušník brněnské policie měl za přihlížení dvou kolegů v neděli 4. ledna při domovní prohlídce zbít muže vietnamské národnosti. Ten po převezení do nemocnice na následky zranění za několik hodin zemřel. Obžalovanému muži hrozí trest odnětí svobody na 15 let, dalším dvěma zřejmě 3 roky.

V sobotu státní zástupce obvinil hlavního násilníka z ublížení na zdraví s následkem smrti a ze zneužití pravomoci veřejného činitele. S policistou jsou stíháni za zneužití pravomoci veřejného činitele i dva policisté, kteří útoku přihlíželi a proti kolegovi nezakročili. Všichni budou zatím stíháni na svobodě.

K incidentu došlo v brněnské Körnerově ulici. Třiačtyřicetiletý Vietnamec se ve večerních hodinách vracel domů. Policejní hlídka byla tehdy údajně přivolána majitelkou jednoho bytu. Ta žádala, aby strážci zákona domluvili Vietnamci, který byl prý hlučný. Cizinec, vážící 45 kilogramů, utržil několik ran pěstí. Výsledkem byla zlomená žebra a natržená slezina. Následně byl umístěn do policejní cely. Tam se jeho zdravotní stav zhoršil natolik, že 5. ledna ráno mu musela být přivolána sanitka.

"Při převozu do nemocnice se pacientův stav zhoršoval. Nakonec došlo k
srdeční zástavě. Muže se podařilo oživit, ale do Nemocnice u svaté Anny byl předáván v kritickém stavu," uvedla mluvčí jihomoravské zdravotní
záchranné služby Barbora Zuchová.

Velké rozhořčení vyjádřila Česko-vietnamská společnost. „Jsem velice pobouřen a budu žádat náměstka ministra vnitra i policejního prezidenta o vysvětlení, podle mého názoru tady selhali jednotlivci policie, takoví jednotlivci, kteří v řadách policie nemají co dělat,“ uvedl předseda společnosti Marcel Winter. Za personálním problémem tkví podle kritiků nedostatek policistů. Kvůli tomu totiž uniformu oblékají nezkušení lidé. Policejní násilí musí inspekce poslední dobou řešit čím dál častěji.