Neumannová: Snažíme se o vyrovnaný rozpočet lyžařského mistrovství

Praha - Přesně za měsíc začíná v Liberci mistrovství světa v klasickém lyžování. Předsedkyně organizačního výboru MS Kateřina Neumannová předpokládá, že lyžařský šampionát v Liberci nebude ztrátový. Mistrovství už přidělalo vrásky na čele mnoha lidem - od ministra financí Miroslava Kalouska, který musel ze státního rozpočtu přidat vyšší sumu financí na jeho pořádání, až po samotnou Neumannovou.

Neumannová v Otázkách Václava Moravce naznačila, že předpoklad bilance šampionátu je prozatím vyrovnaný: „Směřujeme k tomu, aby náš výsledek byl nula. Ale jsem přesvědčena, že šampionát bude ziskový pro region, pro turismus a pro český sport.“ Dále uvedla, že v posledních dnech roste zájem o vstupenky - úměrně tomu, jak klesají pochybnosti o tom, že se podaří mistrovství uspořádat.

Přitom ještě na začátku roku byla prodána pouhá třetina vstupenek, za něž chtějí pořadatelé utržit 120 milionů korun, teď se prý situace lepší. „Ale je běžné, že většina lístků se prodává až přímo na místě. I když to fanouškům moc nedoporučuji,“ prohlásila Neumannová.

Kateřina Neumannová hostem Otázek Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Němečtí fanoušci si stěžovali na internetové stránky MS

Objevily se také první nesrovnalosti, které ale organizační výbor už vyřešil. Jednalo se o stížnosti německých fanoušků, kteří při objednávání vstupenek na internetu kritizovali absenci svého mateřského jazyka. Neumannová byla také v pátek v Norsku osobně zvát tamní příznivce lyžování a teď jen doufá, že se zlepší forma polského skokana Adama Malysze, což by přilákalo početnější výpravu ze země severních sousedů. Neumannová věří, že alespoň při vrcholech šampionátu bude kolem tratí ve Vesci na 30 tisíc diváků a ve skokanském areálu na Ještědu 15 tisíc.

Celkový rozpočet šampionátu se přehoupl přes dvě miliardy a z toho 1,45 miliardy šlo ze státní pokladny. Zvláště po posledním prosincovém zvýšení dotace o 189 milionů korun se organizační výbor ocitl v palbě kritiky. „Ale při původním rozhodování nebyla na stole všechna čísla a bylo jasné, že první dotace, kterou slíbila ještě Paroubkova vláda, nemůže stačit,“ uvedla Neumannová.

Většina financí ze státní kasy byla použita na ubytovací zázemí

Většina státních peněz šla podle Neumannové na výstavbu bytů a rekonstrukci studentských kolejí, v nichž budou bydlet účastnicí šampionátu. „Jen dvě stě milionů šlo na vlastní organizaci šampionátu, což je při podobných akcích obvyklé,“ prohlásila předsedkyně organizačního výboru. Původní plány však počítaly s tím, že na vlastní organizaci si šampionát vydělá sám.

Počasí zatím organizátorům mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci přeje. Navíc se sníh vyrábí do zásoby v Bedřichově a Albrechticích. Dohromady jej teď v deponiích leží kolem dvaceti tisíc metrů krychlových. Na kolik přijde celkem zasněžování veseckého areálu, zatím neumí organizační výbor odhadnout. Jeden den plného provozu sněžných děl stojí přitom přibližně 40 tisíc korun. Podle pořadatelů nehrozí, že by Vesec zůstal úplně bez sněhu a ten se musel do areálu navézt z hor jako v případě loňského šampionátu, kdy jim za jejich poklesek udělili ochranáři pokutu ve výši 940 tisíc korun.

Bezpečnost bude zajišťovat téměř dva tisíce osob

V pondělí má vláda Mirka Topolánka probírat zajištění bezpečnosti během mistrovství. O bezpečí návštěvníků se mají postarat tři stovky vojáků, 800 policistů a až 700 členů bezpečnostních agentur, jak potvrdila Neumannová. Ministr vnitra Ivan Langer má v pondělí předložit vládě návrh na zvýšenou ochranu některých objektů, které by mohly být terčem zájmu různých radikálních skupin.

Podle Neumannové se zesílená bezpečnostní opatření budou týkat hlavně samotného areálu ve Vesci a skokanského areálu Ještěd během závodních dnů a zvýšil se i předpoklad ostrahy vysokoškolských kolejí, kde bude ubytována většina závodníků a členů jejich týmů.

Neumannová: Další využití areálu bude problematické

Neumannová přiznala, že využití běžeckého areálu ve Vesci pro závody Světového poháru bude v budoucnu vzhledem k nízké nadmořské výšce problematické a že se zřejmě neobejde bez umělého sněhu. „Jeho větší možnosti využití vidím v létě,“ uvedla olympijská vítězka.

Připustila, že na organizátorském úspěchu či neúspěchu šampionátu bude záviset její další kariéra ve sportovní diplomacii. Naznačila, že by se v příštích volbách do Českého olympijského výboru za čtyři roky mohla ucházet o některou z funkcí.

  • Sněžné dělo ve Vesci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/609/60827.jpg
  • Kateřina Neumannová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/86/8556.jpg
Vydáno pod