Podle Čunka brání Kalousek jednotě KDU-ČSL

Praha - Podle předsedy lidovců a odstoupivšího ministra pro vnitřní rozvoj Jiřího Čunka je pro jeho stranu klíčové, aby zůstala jako celek jednotná. Tomu prý brání jeho stranický rival Miroslav Kalousek, který lidovce vnitřně rozděluje. Budoucí směřování strany a osobní souboj obou aktérů má podle Čunka vyřešit nadcházející stranický sjezd, i proto se předseda strany zřekl svých funkcí ve vládním kabinetu. Čunek to dnes uvedl v pořadu Partie televize Prima. Nekomentoval však otázku, zda hodlá obhajovat funkci stranického lídra.

Kalousek podle Čunka orientoval stranu příliš doprava, což prý způsobilo odliv jejích voličů k levici. Předseda lidovců chce proto dosáhnout návratu strany do politického středu k jejím voličům. Čunek na vládní funkce rezignoval kvůli tomu, jak řekl, že názorový vnitrostranický souboj se měnil v personální a na jeho pokračování by strana doplatila. „Teď jsem odstoupil kvůli KDU-ČSL, protože vyhrocování těch sporů by KDU-ČSL poškodilo,“ uvedl šéf strany, která se v průzkumech preferencí pohybuje jen těsně nad hranicí pro vstup do sněmovny. Předseda lidovců doufal, že si s Kalouskem vyříkali, že některé věci se nedělají.

Premiérovi Mirku Topolánkovi (ODS) vyčetl Čunek jeho hodnocení svého ministerského působení. Topolánek mimo jiné uvedl, že Čunkovo ministerstvo je v rozvratu, vytkl mu i čerpání peněz z evropských fondů. Čunek argumentoval tím, že z 26,7 miliard eur na devět let již jsou schváleny peníze pro různé programy za 5,5 miliardy a připraveny další projekty za 15 miliard eur. Čunek se zaručil, že všechny peníze z Bruselu budou využity.

Alespoň jako senátor chce Čunek dál pokračovat v prosazování koncepce řešení romské problematiky navzdory kritice, které se jí dostalo. Vsetínský způsob řešení - vystěhování neplatičů nájemného, který byl přijat za jeho starostování tomuto městu, dál považuje za nejlepší, byť ne nejdokonalejší.