Policie na jaře zmizí ze stadionů, bezpečnost zajistí pořadatelé

Praha - Od začátku jarní části české fotbalové ligy budou na stadionech platit nová pravidla. O bezpečnost na nich se budou starat jen pořadatelé, policie už totiž stadiony z právního hlediska nepovažuje stadiony za veřejný prostor a bude zasahovat pouze v případě porušení zákona. Podle takzvaného konceptu pána domu za bezpečnost odpovídá výhradně pořadatel, a ten také smí určit, koho a za jakých podmínek na stadion pustí a koho naopak vyvede.

Po loňské sérii problémů s chuligány se do problému vložilo ministerstvo vnitra. Změnilo status fotbalových stadionů a dalo pořadatelům nové pravomoci, které by podle představ ministerstva vnitra měly být zapracovány do nových návštěvních řádů. Jejich vzor už kluby dostaly od Českomoravského fotbalového svazu.

„Návštěvní řády máme staré. Nové by byly tak obsáhlé, že si nedokážu představit, jakým způsobem je u těch vlastních vchodů vyvěsit, a nikdo by si je ani nečetl,“ říká však bezpečnostní referent SK Sigma Olomouc Milan Zapletal.

Reportáž Roberta Maleckého (zdroj: ČT24)

Bez pomoci policie bude také složité vymáhat některé návštěvní předpisy. Na veřejných shromážděních, na které dohlíží policie, je například zakázané zahalování tváří. Pokud by ovšem v takovém opatření pokračovaly kluby i bez asistence policie, jen těžko by uspěly. „Se zahalenou tváří se k nám na stadion nikdo nedostane, v případě, že si tu tvář zahalí na stadionu, nevím, jakým způsobem se bude postupovat,“ upozorňuje mluvčí FC Slovan Liberec Lukáš Váňa.

Policisté zůstanou v civilu a u vlaků

Policie však ze stadionů nezmizí docela. Od jarní části, která začíná už méně než za 5 týdnů, Kriminalisté v civilu budou v ochozech dále monitorovat chuligánskou scénu a z taktických důvodů je ministerstvo vnitra i pro zachování doprovodu vlaků.

Fotbalových násilníků se dotkne i novela trestního zákona, která už je schválená a čeká jen na podpis prezidenta republiky. Od příštího roku by soudy měly mít možnost trestat chuligány také zákazem vstupu na sportovní utkání.