Praha hostí ekologickou konferenci expertů Evropské komise

Praha - Ministerstvo životního prostředí pořádá v rámci svého předsednictví v Radě EU dvoudenní konferenci. Experti zemí sedmadvacítky v jejím rámci budou jednat především o klimatických změnách a jejich dopadu. Výstupy konference se mají dotknout budoucí mezinárodní dohody o snižování emisí a finanční podpory rozvojových států v ochraně životního prostředí.

Evropská unie je připravena v budoucnu investovat do podpory rozvojových států stamiliardy korun. Finanční podporou sleduje unie kvalitnější životní prostředí. „To znamená modernizaci jejich průmyslu, ekologická výroba elektřiny a tepla,“ představuje v kostce předpokládaný dopad hospodářské podpory ministr životního prostředí Martin Bursík(SZ).

Zástupci Evropské komise by měli rovněž připravit půdu pro novou mezinárodní dohodu o životním prostředí, která by měla nahradit stávající normu - Kjótský protokol. Této normě se bude věnovat prosincové jednání zástupců Evropské komise v Kodani. Jedním z podstatných bodů nové mezinárodní dohody bude snížení emisí skleníkových plynů ve všech zemích světa.

Brífink Martina Bursík před konferencí ekologických expertů (zdroj: ČT24)