Vietnamec byl před rvačkou s policistou pod vlivem drog, ukázala pitva

Brno - 43letý Vietnamec, kterého zřejmě počátkem ledna v Brně ubil policista, byl při konfliktu se strážcem zákona pod silným vlivem drog. Ukázala to pitva. U Vietnamce se také našla dvě takzvaná psaníčka s heroinem. Policistovi hrozí za útok na cizince až 15 let vězení. Muž obvinění z ublížení na zdraví s následkem smrti a zneužití pravomoci veřejného činitele popírá.

Incident se stal 4. ledna. Policii tehdy do Körnerovy ulice přivolala majitelka bytu. Žádala, aby policisté domluvili jejímu vietnamskému podnájemníkovi, který prý přechovával drogy. Některé zdroje spekulují o tom, že s heroinem obchodoval. Chování muže údajně vykazovalo známky požití drog. Právě proto prý následně vznikl konflikt s policií.

Cizinec, vážící 45 kilogramů, utržil několik ran pěstí. Výsledkem byla zlomená žebra a natržená slezina. Pak byl umístěn do policejní cely. Před tím jej prohlédla lékařka. Cizinec si na potíže nestěžoval. Později se jeho zdravotní stav zhoršil natolik, že 5. ledna ráno musel být převezen do nemocnice. Krátce poté zemřel. Předpokládanou příčinou smrti bylo předávkování drogami. Teprve následná pitva ukázala, že úmrtí bylo způsobeno vnitřními zraněními.

Předseda Česko-vietnamské společnosti ve studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Šlo o selhání jednotlivce, míní Winter

Podle předsedy Česko-vietnamské společnosti Marcela Wintera byl útok policisty selháním jednotlivce. Případ je podle něj ojedinělý, ačkoli většinová česká společnost se od přistěhovalců z Vietnamu často distancuje. Je to především důsledek výhradně negativního referování médií o činnosti vietnamské komunity, míní Winter.

„Problém je ten, že ze 60 tisíc Vietnamců trestnou činnost páchá tak sto, dvě stě,“ upřesňuje Marcel Winter. I přes toto neštěstí je šéf Česko-vietnamské společnosti přesvědčen o tom, že agresivní výpady vůči vietnamské menšině jsou důsledkem selhání jednotlivců.

Zároveň však Winter poukazuje na to, že policie je vůči českým Vietnamcům neobvykle přísná. Příkladem je podle něj zátah v tržnici Sapa v Praze. „Při policejním zákroku stály těhotné ženy i buddhistická kněžka několik hodin na nádvoří v dešti, i když měly doklady v pořádku,“ popisuje Winter. Vietnamská komunita má proto podle něj obavu z budoucnosti.

Marcel Winter
Zdroj: ČT24
Vydáno pod