Údajně největší pytlák v dějinách odešel od soudu volný

Brno - Údajně největšího pytláka v dějinách Josefa Konečného soud pro nedostatek důkazů zprostil obžaloby. Konečný měl podle státního zástupce způsobit škodu za 10 milionů korun a hrozilo mu až pět let vězení. Policie našla v jeho domě v Ořechově na Břeclavsku 1358 srnčích, dančích a jeleních trofejí, Konečný ale tvrdil, že jen sbírá paroží, drtivou většinu trofejí navíc zdědil, což potvrdil i jeho otec. "Je to prostě vášeň. Soud rozhodl spravedlivě," řekl Konečný po vynesení rozsudku.

Kolekce trofejí je nebývale kvalitní. Ve sbírce jsou i parohy jelenů dvacateráků, za jejichž legální odstřel by lovec musel zaplatit 200 tisíc korun. Jen trofeje srnců zaplnily při domovní prohlídce přes 50 pytlů. Pro srovnání: Zámek v Kunštátu na Blanensku, který má jednu z největších sbírek paroží na Moravě, vlastní sbírku přibližně 200 kusů paroží. 

Muži by nyní měla být jeho unikátní kolekce vrácena. O sbírku měli zájem myslivci, kteří by z ní chtěli vytvořit muzeum pytláctví. Zálusk si na ni dělalo Národní zemědělské muzeum a také správa zámku v Rosicích u Brna. Cena paroží se odhaduje na osm milionů korun. Zbylé dva miliony je škoda, která údajně vznikla na tom, že Konečný nezákonně získal odlovenou zvěřinu. 

Konečného zatkla policie v říjnu 2005 poté, co se nepohodl s manželkou. Žena odjela ke známým do Syrovic a opilý muž ji jel navštívit. Když mu neotevřeli, začal střílet a čtyřikrát zasáhl rodinný dům. Soud ho potrestal za to, že ohrožoval lidi, poškodil budovu a navíc střílel ze zbraně, ke které neměl doklady. Pistoli si navíc složil z komponentů, které ukradl v práci. Za střelbu byl Konečný potrestán pěti lety vězení, polovinu si už odpykal a teď už je znovu na svobodě.