Dopravu zkomplikovalo náledí a nehody

Praha/Pardubice/Jihlava - Dopravu dnes na mnoha místech republiky komplikovalo náledí. Na Lounsku ráno kvůli němu havarovalo osm vozů. Hromadná nehoda si nevyžádala žádná zranění, omezila ale na několik hodin dopravu na silnici I/7 poblíž Bitozevsi. Problémy byly i v Praze, kde kvůli ledovce nejezdily ráno v části pražských Vysočan autobusy. Až do dnešního poledne se má na Českomoravské vrchovině podle výstrahy meteorologů vyskytovat mrznoucí déšť s tvorbou ledovky. Nebezpečná ledovka hrozí na silnicích v Karlovarském kraji.

Na náledí si dnes museli dávat pozor řidiči ve všech regionech, když na promrzlé silnice od noci drobně pršelo a déšť zde namrzal. Například ve středních Čechách byla nejhorší situace na Praha-západ a na Rakovnicku.

Sníh ze silnic v Pardubickém kraji z velké části ustoupil

Vstup Blanky Poulové z Vysočiny (zdroj: ČT24)

Na sníh by si měli dát pozor řidiči v okolí Hlinska, kde leží zvláště na menších cestách. Silničáři také upozorňují na vytváření sněhových jazyků na silnici I/34. Zbytky zledovatělého sněhu zůstávají také u Poličky, v Železných horách, v okolí Moravské Třebové, Vysokého Mýta a Žamberku. 

Sjízdnost na Vysočině bude dopoledne omezovat ledovka

Mrznoucí mlha se vyskytuje na Žďársku a mrznoucí mrholení na Jihlavsku, s mlhou musejí řidiči počítat také na Havlíčkobrodsku. Na Pelhřimovsku prší.

Povrch dálnice D1 přes Vysočinu je rozdílný - na Pelhřimovsku je suchý, od Jihlavska vlhký, teplota vzduchu se pohybuje kolem bodu mrazu. Také silnice první třídy jsou po chemickém ošetření vlhké. Na vozovkách druhé a třetí třídy, kromě Havlíčkobrodska, leží ujetá, zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem.

V Orlických hrách se tvoří sněhové jazyky, někde hrozí náledí

Na některých silnicích v Orlických horách se dnes mohou kvůli větru tvořit sněhové jazyky. Při mrznoucích srážkách může na silnicích v hradeckém kraji hrozit náledí. Prší například na Jičínsku. Řidiči by měli jízdě věnovat zvýšenou opatrnost, informovali silničáři a meteorologové v hradeckém kraji. Na silnicích v Krkonoších leží ujetá vrstva sněhu o síle do sedmi centimetrů. Také řadu silnic nižších tříd v kraji pokrývá ujetý nebo rozbředlý sníh. Hlavní silniční tahy jsou většinou mokré. Dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové je mokrá a sjízdná bez omezení.

V Karlovarském kraji mrholí, na silnicích je ledovka

Na promrzlé silnice od noci drobně prší a zejména na silnicích nižší třídy déšť rychle namrzá. Hlavní tahy jsou po chemickém ošetření sjízdné, ale i tam by měli být řidiči opatrní, varují silničáři. Teploty se v Karlovarském kraji nad ránem pohybovaly od minus dvou do dvou stupňů Celsia. I když srážky jsou na území kraje převážně dešťové, na silnicích a chodnících namrzají.