Vojenské mise podpoří poslanci KDU-ČSL, včetně Hovorky

Praha - Všichni lidovečtí poslanci ve sněmovně podpoří navrhovanou podobu zahraničních vojenských misí, kterou v pondělí schválil Topolánkův kabinet. Po jednání poslaneckého klubu KDU-ČSL to uvedl jeho předseda Pavel Severa. Původní záměr kabinetu, který v dolní komoře před Vánocemi neprošel, odmítl z koaličních poslanců také lidovec Ludvík Hovorka. O armádních misích by měla sněmovna hlasovat na své první letošní schůzi, která začne 3. února.

„Máme k návrhu stanovisko všech poslanců KDU-ČSL, kteří ho podpoří, takže by zahraniční mise mohly být v tomto pojetí schváleny,“ uvedl Severa.

Sněmovna původní plán ministerstva obrany před Vánocemi nepodpořila. Za kabinet se tehdy nepostavila trojice koaličních poslanců - lidovec Hovorka a zelené rebelky Olga Zubová a Věra Jakubková. Zubová nyní řekla, že se o podpoře rozhodne po schůzce s ministryní obrany Vlastou Parkanovou (KDU-ČSL).

Vláda po zkrachování návrhu po prosincové schůzi okamžitě prodloužila příslušníkům v cizině mandát o 60 dní. Situace vyvolala ostrý názorový střet mezi opoziční ČSSD a vládní ODS. Sociální demokraté původně podmiňovali podporu misí koaličním zrušením zdravotnických poplatků. Topolánek to označil za „handl“. Vedení ČSSD minulý týden doporučila svému sněmovnímu klubu změnit usnesení, které poslancům pro vládní návrh zakazovalo hlasovat.