Nečasovo ministerstvo se zřejmě dohodlo s protestujícími sociálními neziskovkami

Praha - Ministerstvo práce a sociálních věcí se domluvilo na spolupráci s neziskovými pečovatelskými organizacemi, které vyhrožovaly protesty kvůli nedostatku peněz a komunikace. Po jejich dnešním jednání to potvrdil náměstek ministra Marián Hošek. Sociální pracovníci sdružení v iniciativu Bed In uspořádali v prosinci na Den lidských práv symbolickou stávku v posteli. Podobné akce plánovali i na tento rok.

Podle jednoho z organizátorů Jiřího Kučery bylo jednání konstruktivní, na některých věcech se prý lidé z „neziskovek“ s náměstkem shodli. Schůzka „posunula některé věci dál“, určité rozpaky a nejisté očekávání do budoucna ale zůstává, dodal Kučera.

Na dnešní jednání s ministerstvem přišli zástupci Ateliéru Alf, sdružení Rytmus, Pohoda a brněnské Diakonie. Jde o organizace věnují se zdravotně postiženým. Prosincového happeningu „Stávka v postelích“ před budovou MPSV se zúčastnily asi čtyři desítky lidí, přes internet ji však podpořily téměř dvě stovky lidí, často vedoucích celorepublikových organizací s tisíci zaměstnanci.

Sociální pracovníci tenkrát chtěli upozornit na to, že k nim prý úřady přistupují nesystémově a úředníci s nimi o jejich potížích nejsou ochotni jednat. Upozorňovali také na to, že do sociálních služeb jde sice více peněz než dříve, přitom ale některé neziskové pečovatelské organizace krachují.

Peněz je dost, nefunguje však jejich rozdělení 

Podle Kučery tkví zřejmě problém v nedokonalém systému nastaveném zákonem o sociálních službách. Díky němu získali lidé se zdravotním postižením nárok na příspěvek na péči, který mají platit poskytovatelům sociálních služeb. Lidé o službách ale často prý nevědí a peníze si nechávají.

„Máme příslib, že se v nejbližší době uvolní 1,5 miliardy korun na sociální služby, kterými bychom mohli dofinancovat ty nejkřiklavější problémy,“ řekl Hošek. Ministerstvo také pracuje na změnách zákona o sociálních službách. V budoucnu budou například muset žadatelé o první stupeň příspěvku na péči povinně část peněz posílat poskytovatelům péče, jinak přijdou o nárok na dávku.