Zahraniční výbor sněmovny opět odložil vyjádření k Lisabonu

Praha - Projednávání Lisabonské smlouvy se opět odkládá. Zahraniční výbor sněmovny dnes jednání přerušil a vrátí se k němu až 15. února, kdy o smlouvě bude znovu debatovat i ústavněprávní výbor sněmovny. Poslanci se přitom mají reformním dokumentem zabývat na únorové schůzi. Není ale jisté, zda se na její program vůbec dostane. ČSSD proto chce kvůli Lisabonu svolat na polovinu února mimořádnou schůzi. Postoj ODS je podle ní nedůstojný a pro Evropu z dlouhodobého hlediska neudržitelný. Diskusi o smlouvě přerušil do poloviny února i ústavněprávní výbor sněmovny. Evropský výbor ji dokonce odložil na neurčito.

Zahraniční výbor už debatu o smlouvě přerušil v prosinci. Nyní požaduje, aby souběžně s ní poslanci prodiskutovali i úpravu jednacího řádu parlamentu. Ten má obsahovat takzvaný vázaný mandát, jenž by bránil případnému předávání dalších pravomocí z Česka do Bruselu bez souhlasu poslanců a senátorů. Jeho neformální návrh už připravili sněmovní legislativci a předložili ho ústavněprávnímu výboru dolní komory. Dopracování textu může podle vicepremiéra pro EU Alexandra Vondry trvat jeden až tři měsíce.

K vázanému mandátu by se poslanci mohli dostat prostřednictvím takzvaného stykového zákona, který řeší vztah Poslanecké sněmovny a Senátu. Obě komory se ale zatím na jeho znění nedokáží dohodnout. Druhou možností je změna jednacího řádu Poslanecké sněmovny, i na tom se ale budou muset politici shodnout.     

Rozhovor s Tomášem Dubem a Janem Hamáčkem (zdroj: ČT24)

Parlament projednává Lisabonskou smlouvu už rok

Místopředseda zahraničního výboru sněmovny Tomáš Dub ale nepředpokládá, že by smlouva nakonec nebyla schválena vůbec: „Předpokládám, že se to nestane. Bereme si jen čas na jednání, abychom se dokázali shodnout. Myslím, že to musí být prodiskutováno velice odborně a pečlivě, aby se nám nestalo, že smlouva půjde bez větší dohody k divokému hlasování, a buď bude schválena, nebo ne.“

Podle Duba má nyní koalice a opozice čas na to, aby se dohodla na základních zahraničně - politických rozhodnutích, jako jsou zahraniční mise nebo radarová základna. Smlouva tak na pořad nadcházející schůze sněmovny buď nebude zařazena vůbec, nebo se její projednávání otevře a bude následně přerušeno. Parlament projednává Lisabonskou smlouvu už rok. Sociální demokraté proto chtějí kvůli Lisabonu svolat na polovinu února mimořádnou schůzi.

Hamáček: Největší vládní strana neví, co si má se smlouvou počít

Jan Hamáček:

„Pokud by Lisabonská smlouva ratifikována nebyla, bylo by to důvodem k okamžité demisi vlády.“

Předsedy zahraničního výboru Jan Hamáček (ČSSD) má pocit, že ODS neví, jak dál. Sociální demokracie je podle něj připravena smlouvu podpořit, primární odpovědnost za ní ale nese vláda, potažmo předseda vlády, který ji vyjednal a poté podepsal: „Jsme v paradoxní situaci, kdy vládní strana neví, co si má s dokumentem počít. Je to trochu nedůstojné a nepřispívá to ani k obrazu České republiky v zahraničí. Pokud mluví ODS o dalším prodlužování, tak to je nové vnášení nejistoty. Evropa nezná postoj České republiky a to je situace z dlouhodobého hlediska neudržitelná.“    

Požadavek na vázaný mandát jen podle Hamáčka jen zástupný problém, kterým chce ODS znovu oddálit hlasování: „Já nevidím nutnost hlasovat o těchto dvou věcech najednou. Změna jednacího řádu je něco, co může být vyvoláno ratifikací Lisabonské smlouvy.“  

Reformní dokument byl ve sněmovně na programu už v prosinci, dolní komora ale tehdy jeho schvalování na návrh ODS odložila do 3. února. Schválení dokumentu podporují lidovci a zelení společně s opoziční ČSSD. ODS je v názoru rozdělená, komunisti žádají referendum. Český parlament je posledním ze zemí evropské sedmadvacítky, který se k Lisabonské smlouvě zatím nevyjádřil. V Německu a Polsku se ještě čeká na podpis prezidenta. Irové smlouvu odmítli loni v červnu v referendu, letos by se mělo opakovat.

Lisabonská smlouva
Zdroj: ČT24
Vydáno pod