Česko očekává od Obamy hlavně rozhodnutí o radaru

Praha - Od Obamy se očekává, že přinese řešení ekonomické krize a války v Iráku či Afghánistánu. Ovšem Česká republika hledí směrem k Obamovi zejména kvůli rozhodnutí, zda bude pokračovat v projektu protiraketové obrany, jehož součástí má být i radar v Brdech. Český premiér a momentálně předseda Rady Evropské unie Mirek Topolánek popřál novému americkému prezidentovi snazší komunikaci mezi Evropskou unií a Spojenými státy, ale i schopnost řešit problémy stejně razantně jako jeho předchůdce.

Horké téma hlavně pro Česko je již zmíněný projekt protiraketové obrany. Zatímco ODS věří, že Američané své plány měnit nebudou, opoziční ČSSD je skeptičtější. Od Obamova týmu očekávají přehodnocení zahraničně-politických priorit.

Šéf bezpečnostního výboru sněmovny Jan Vidím (ODS) je ale přesvědčen, že nová administrativa na svém přístupu k protiraketovému deštníku nic měnit nebude. Zdůraznil, že po Obamově nástupu předpokládá naprostou kontinuitu americké zahraniční a bezpečnostní politiky.

České reakce na Obamovu inauguraci (zdroj: ČT24)

Mirek Topolánek

„Očekáváme, že vyřeší americké ekonomické problémy, přestože platí reaganovské: 'Vlády nic nevyřeší, samy jsou součástí problému.'“

V dnešním tisku se k volbě nového amerického prezidenta vyjádřili i představitelé dalších parlamentních stran. Předseda ČSSD Jiří Paroubek vidí v Obamovi člověka s velkou vizí a přeje mu, aby si zachoval většinu ideálů a svých předsevzetí. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš se ale obává, že s Obamou je spojeno tolik očekávání, že je ani všechna splnit nemůže.

Jan Hamáček, předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny (ČSSD), o Obamovi prohlásil: „Obama sám už ve svých projevech signalizoval, že jeho priority budou odlišné, že bude klást větší důraz na multilateralismus, na spolupráci v mezinárodních organizacích, včetně NATO, že bude podnikat méně jednostranných kroků.“ 

Česká republika by jako předsednická země unie ráda Obamu přivítala na neformálním setkání sedmadvacítky věnovaném energetickým otázkám a ochraně klimatu, které chce Praha uspořádat. Nešlo by přitom o oficiální návštěvu republiky, ale akci v rámci předsednictví. Obamův úřad zatím na nabídku neodpověděl.

  • Barack Obama skládá prezidentský slib autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/631/63022.jpg
  • Jan Hamáček autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/281/28016.jpg