Odbory vyhlásily pohotovost kvůli financím pro sociální služby

Praha - Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče vyhlásil kvůli nedostatku peněz pro zařízení sociální péče stávkovou pohotovost. Předseda svazu Jiří Schlanger chce bojovat za ochranu zaměstnanců v sociálních službách. Podle něj čelí sektor sociálních služeb existenčnímu ohrožení v souvislosti s krácením rozpočtu ministerstvem práce a sociálních věcí (MPSV). Na vině je i skutečnost, že lidé, kteří od státu příspěvky na péči dostávají, je častokrát využívají k jinému účelu, a do sociální oblasti se tak nevracejí.

Příspěvek na péči pobírá kolem 280 tisíc lidí měsíčně. Zhruba polovina z nich se ale nechá opečovávat svými blízkými, sociální služby neodebírá, a systému tak chybí peníze. „Lidé si za příspěvek kupují nějaké prostředky do domácnosti, používají peníze na léky, ale nenakupují sociální služby,“ informovala Lea Janů z odboru sociální péče brněnského magistrátu. „Prokazatelně se vrátí 13 milionů za rok, ale vydá se 94 milionů,“ varovala Janů.

Problém sociálních služeb? Málo peněz a málo peněz

Reportáž Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)

Situaci komplikuje skutečnost, že MPSV poslalo krajům na dotace namísto loňských 6,8 miliard korun částku o dvě miliardy nižší - kvůli škrtům v rozpočtu. Po odporu Asociace krajů ale ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas přislíbil regionům dodatečné zaslání finančních prostředků. „Máme příslib, že se v nejbližší době uvolní 1,5 miliardy korun na sociální služby, kterými bychom mohli dofinancovat ty nejkřiklavější problémy,“ řekl v úterý Nečasův náměstek Marián Hošek.

MPSV však upozorňuje, že systém sociálních služeb je černou dírou, do které jen plynou další a další finance. Asociace krajů to připouští, oponuje ale nedostatečnými zákony. „V legislativě je nedostatečně ošetřen prostor právě využívání příspěvku a kontroly příspěvku,“ podotknul viceprezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiří Procházka.

Úřady na kontrolu nemají páky. Změnu může přinést novela

Případné zneužívání poplatků mají podle současných právních norem kontrolovat obecní úřady, kterým ovšem chybí dostatek pravomocí. Situaci by měla změnit novela projednávaná Poslaneckou sněmovnou. V případě, že by byla přijata, bude muset každý žadatel o sociální příspěvek uvést způsob, jak a kým si péči zabezpečí. Část příspěvku by mohla být vyplacena i formou poukázky.

Problém s financováním sféry sociálních služeb trvá již delší dobu a po loňských krajských volbách, které vyhrála ČSSD, nabírá navíc politický rozměr. Středočeský hejtman David Rath se již nechal slyšet, že hodlá téma financování sociálních služeb otevřít na nejbližší schůzi Poslanecké sněmovny.