Kvůli ministryni zdravotnictví Filipiové probíhají ve sněmovně úpravy

Praha - Sněmovna se už začala chystat na příchod nové ministryně zdravotnictví Daniely Filipiové. Pro političku, která je na vozíku, technici připravují novou lavici. K ministerským místům se totiž kvůli dvěma schodům nejspíš nebude moci dostat. Filipiová by se měla členkou vlády stát v pátek, kdy se prezident chystá nové ministry jmenovat.

Ministři a ministryně mají v jednacím sále dolní komory svou řadu. Nachází se mezi vyvýšenou lavicí šéfa a místopředsedů sněmovny a řečnickým pultem. Po jeho straně je místo pro takzvaného zpravodaje k zákonu. Jím se stávají poslanci a poslankyně, kteří ostatní zákonodárce seznamují podrobně s projednávanou normou. Právě vedle jejich stolku na kraji vyvýšeného „pódia“ by mohla usednout Filipiová. Technici už stupínek prodloužili a položili k němu malý nájezd.

Senátorce nevadí, že ve sněmovně nebude sedět s ostatními členy kabinetu za vládním stolem. „Teoreticky by to šlo vyřešit, ale bylo by to tak složité, že by to bylo až zbytečné,“ řekla novinářům. V horní komoře Filipiová využívá lavici uzpůsobenou právě pro člověka na vozíku. Přístup do Senátu je bezbariérový. Budoucí ministryně novinářům také řekla, že její asistentka už prošla také budovy, v nichž zasedá vláda. „Někde se budou muset dělat minimální úpravy, někde žádné,“ uvedla s tím, že velké nároky nemá. „Mám výhodu, že mám hubený vozíček, takže se dostanu všude,“ podotkla s úsměvem.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

S pohybem po ministerstvu zdravotnictví by Filipiová neměla mít problém. Cesta z parkoviště až do kanceláře je bezbariérová, v budově jsou výtahy. Filipiová k tomu dodala, že na ministerstvu se možná bude muset upravit pouze hygienické zařízení.

Filipiová není prvním vozíčkářem, který se v parlamentu pohyboval. V minulosti byl po dvě volební období poslancem nynější šéf Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása. Podle národní rady postižených se situace v mnoha vládních budovách v posledních letech zlepšila. Sídlo kabinetu - Strakova akademie - je téměř bez překážek. Přístup do svých prostor upravila i ministerstva práce a spravedlnosti. Krása uvedl, že situaci naopak zatím neřeší ministerstva financí či pro místní rozvoj. Všechny nové veřejné stavby v Česku už musí být bez bariér. Starší objekty se postupně upravují.