Budování tunelů pod muzeem výrazně zkomplikuje dopravu

Praha - Dopravu v Praze načas výrazně zkomplikuje budování tunelů pro pražskou magistrálu pod Národním muzeem. Pokud bude zahloubení magistrály schváleno podle stávajícího plánu, bude v první fázi svedena veškerá automobilová doprava z Legerovy ulice před muzeum. Později by měla být část magistrály dokonce přesměrována do ulic Washingtonova a Politických vězňů. Vyplývá to ze studie, kterou pro Ředitelství silnic a dálnic zpracovala společnost Pragoprojekt a.s.

Na potřebě zahloubení magistrály v centru města pod zem se v dubnu minulého roku shodli premiér Mirek Topolánek, primátor Pavel Bém, ministr dopravy Aleš Řebíček a ministr kultury Václav Jehlička. Současný plán počítá s vybudováním asi 800 metrů dlouhých tunelů od parkoviště Slovan u hlavního nádraží až po ústí Legerovy a Mezibranské ulice do Čelakovského sadů. Vést by měly přibližně pod Legerovou ulicí. U hlavního nádraží vznikne velká kruhová křižovatka, kvůli které musí být zbouráno parkoviště Slovan.

Tunely by měly podle autorů projektu zklidnit dopravu u muzea a snížit znečištění životního prostředí. Kopat by se mělo začít v roce 2010, náklady se odhadují asi na deset miliard korun.

Radnice Prahy 2 má výhrady

S podobným plánem ale nesouhlasí radnice Prahy 2. Představitelé druhé městské části by si přáli, aby byla magistrála zahloubena až k Nuselskému mostu, případně alespoň za křižovatku u náměstí I. P. Pavlova. „Rada uložila paní starostce a mně, abychom jednali s (magistrátním) útvarem rozvoje o zapracování našich požadavků,“ řekl dnes zástupce starostky Prahy 2 Václav Vondrášek (ODS). Magistrála podle něj způsobuje lidem větší problémy právě v oblasti náměstí I. P. Pavlova než před muzeem.

S magistrálou druhá městská část bojuje dlouhodobě. V současné době si na magistrátu radnice vyžádala půlroční pokusné zúžení hlavní pražské tepny, po které denně projede až 100 000 aut, v Legerově ulici od Nuselského mostu až po Tyršovu ulici. Kritici tohoto plánu se obávají, že opatření způsobí závažné dopravní potíže. Magistrála by se v jedné z nejznečištěnějších ulic v Česku měla zúžit pravděpodobně od března.