Karlovarský kraj opět zamítl stavbu silnice pro kamiony do Saska

Karlovy Vary - Zastupitelstvo Karlovarského kraje dnes opět nesouhlasilo se stavbu silnice pro kamiony mezi Ostrovem na Karlovarsku a saským městem Cvikov. Na projektu už několik let pracuje především německá strana a problematikou se zabývá i česko-německá skupina odborníků. Důvodem zamítnutí byl negativní vliv projektu na životní prostředí.

Opoziční zastupitel Jan Zborník (ODS) nechápal, proč byla stavba silnice opět zařazena do programu jednání. „Je to nadbytečný a nepotřebný projekt. Dokonce ani územní plán Karlovarského kraje s ním nepočítá. Jakoby předchozí zastupitelstvo snad mělo jiný názor,“ uvedl. Náměstek hejtmana Petr Navrátil (ČSSD) mu odpověděl, že kraj takto jen reaguje na žádost ministerstva dopravy o oficiální stanovisko regionu k projektu.

Odhadované náklady na stavbu silnice mezi Karlovými Vary a Cvikovem se pohybují v miliardách korun zejména kvůli složitému terénu Krušných hor. U Johanngeorgenstadtu by mělo být podle studie na budoucí silnici postaveno deset mostů a dva tunely. Do konce roku 2012 chce německá strana ukončit plánovací fázi výstavby této trasy. „Pro realizaci projektu je postoj kraje rozhodující,“ uvedl Navrátil.