Kyvadlo na Letné se znovu zastavilo

Praha - Letenské kyvadlo, symbolicky odpočítávající vteřiny českého předsednictví EU, se znovu zastavilo. S informací přišel server tn.cz. Mluvčí ministra pro evropské záležitosti Michaela Jelínková předpokládá, že oprava bude trvat tři týdny.

Nejde o první potíže přístroje, který stojí v místě někdejšího Stalinova monumentálního pomníku. Fungovat přestalo kyvadlo třeba před zhruba 14 dny kvůli váze ozdob. Převodovka zařízení tehdy nezvládla váhu osvětlení, ovšem poruchu se podařilo vzápětí odstranit. Další problém se objevil minulý týden, kdy neznámý člověk v noci zapálil plachtu s logem EU, která na kyvadle visela od silvestrovské půlnoci.

Extrémně pravicová Národní strana navíc umístila na své stránky výzvu, že sdružení Ne EU zaplatí odměnu tomu, kdo vlajku sejme. Národní strana odmítá, že by se jednalo o výzvu k vandalství. Text nicméně již zaujal policii. „Budeme se snažit prokázat úmyslné podněcování k trestnému činu a vyšetřit konkrétní osobu, která k tomuto trestnému činu nabádá,“ uvedl mluvčí pražské policie Jan Mikulovský.

Reportáž Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

Vláda metronom s kyvadlem využívá v souvislosti s EU již podruhé. Poprvé to bylo v roce 2003, tedy ještě v době, kdy nebyla země členským státem EU a kdy se ocitla před referendem o českém vstupu do unie. Kyvadlo se tehdy až do rozhodnutí lidí pohybovalo od „ano“ k „ne“.

Metronom s kyvadlem v Praze na Letné

Kinetická plastika nazvaná „Stroj času“ byla vybudována jako dočasná stavba v roce 1991 u příležitosti Všeobecné československé výstavy v Praze podle návrhu Vratislava Nováka.

Vydáno pod