Na Vysočině možná nahradí část vlaků levnějšími autobusy

Jihlava - Kraj Vysočina zvažuje, zda se mu vyplatí nahradit část regionálních osobních vlaků levnějšími autobusy. Na úhradu prokazatelných ztrát letos dráhy z krajského rozpočtu dostanou 285 milionů korun, což je asi o 29 milionů Kč více než připadne autobusovým dopravcům. Autobusy přitom v základní dopravní obslužnosti najedou více než trojnásobek kilometrů. Případné změny se v jízdních řádech projeví nejdříve koncem roku, řekl náměstek hejtmana Libor Joukl.

„Samozřejmě nechceme dráhy jako takové rušit, ale je potřeba ten systém nějakým způsobem optimalizovat,“ řekl Joukl. Možné alternativy náhrady části vlaků jinými druhy dopravy už loni zmapovali odborníci. Jejich závěry projednají krajští zastupitelé na pracovním jednání 28. ledna. Následně by měl odbor dopravy připravit návrhy dalšího možného postupu. „Potom bych to chtěl projednat s jednotlivými obcemi, kterých by se to týkalo,“ dodal náměstek.

Podle Joukla jsou dráhy ekonomicky méně výhodné a prý neplatí ani to, že by vlaky jezdily ekologičtěji než autobusy. V autobusových jízdních řádech se také dají rychleji dělat změny. Výraznější posilování autobusové dopravy v kraji by ze začátku asi něco stálo, například pokud by se musely budovat nové autobusové zastávky. „Ale potom už nám zase ta ekonomika vychází zajímavěji,“ uzavřel Joukl.