ČT: Poslanec Špika je ve střetu zájmů - spoluvlastní energetickou firmu

Praha - Jihočeský poslanec ODS Jan Špika se vzdá mandátu, pokud se prokáže jeho střet zájmů. Česká televize totiž zjistila, že je předsedou sněmovního podvýboru pro energetiku a zároveň i spolumajitelem firmy Lumen Energy, která na energetickém trhu podniká. K podezření přispívá i to, že v obchodním rejstříku má Jan Špika zapsané nepravdivé osobní údaje.

Špika, jihočeský občanský demokrat, zasedá ve sněmovně v hospodářském výboru a je zároveň předsedou podvýboru pro energetiku. Zároveň je však čtvrtinovým majitelem společnosti Lumen Energy, která nedávno vstoupila na český trh s energiemi - to je podle odborníků i politiků jasný střet zájmů. „Tento případ na mě působí jako až překvapivě natvrdo, přímo porušení zákona o střetu zájmů,“ odpověděl na dotaz ČT bývalý senátor a poradce pro otevřenost veřejné správy Oldřich Kužílek.

Špika se v rámci energetického podvýboru účastní zásadních diskuzí a ovlivňuje budoucí zákony. Místo toho by ale měl naopak poslancům nahlásit, že je angažován v nějaké firmě, a jedná se tedy o střet zájmů. „Jsem přesvědčen, že pan poslanec Špika uzná své pochybení a nahlásí příslušné údaje a případně zváží některé další kroky - zda je například vhodné, aby pokračoval v oblasti energetiky,“ navrhuje stranickému kolegovi ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

Reportáž Roberta Maleckého (zdroj: ČT24)

Jenže poslanec žádné oznámení neudělal, i když mu to ukládá zákon. Odhodlal se k tomu až poté, co se na jeho angažmá zeptala ČT. „Necítil jsem zatím tu potřebu, ale nemám s tím problém. Já to můžu… teď okamžitě zajdu za sekretářem pana předsedy a celé mu to nahlásím,“ rozhodl se během telefonátu Špika, což také učinil.

Údaje v obchodním rejstříku jsou chybné. Náhoda?

Špika nyní nechá na mandátovém výboru, aby posoudil, zda je ve střetu zájmů. Pokud ano, je prý připraven sněmovnu opustit. Podezřelou okolností je, že v obchodním rejstříku je poslanec zapsán pod jiným rodným číslem, než odpovídá datu jeho narození. To výrazně ztěžuje možnost, aby se na jeho angažmá přišlo. „Teď jste mě zaskočil, protože o této chybě nevím,“ reagoval Špika překvapeně a přiznal chybu.

Sněmovna podobný případ řešila před dvěma lety. Tehdy vyšlo najevo, že poslanec David Šeich podniká v oblasti evropských dotací a je přitom členem výboru pro záležitosti EU. Šeich tehdy z výboru odstoupil.

Vydáno pod