Václav Klaus kritizuje ve své nové knize Lisabonskou smlouvu

Praha – Václav Klaus vydal po knize věnované klimatickým změnám další titul věnovaný dalšímu svému velkému politickému tématu – Lisabonské smlouvě. Informovaly o tom server tn.cz a televize Nova. Kniha nazvaná Prezident republiky k Lisabonské smlouvě vyjde v pondělí ve dvoutisícovém nákladu. Na jejím přebalu je pozměněná unijní vlajka, kde žluté hvězdy v modrém poli netvoří kluk, nýbrž otazník.

Podle Klause se smlouva neslučuje s českým ústavním pořádkem, změní mezinárodní postavení ČR, může omezit její svrchovanost a Evropskou unii posune blíže k federativnímu státu. „Veřejnost stále nemá dostatek informací, které se vážou k lisabonské smlouvě. Tato prezidentská publikace by měla přispět k jejich lepší orientaci,“ řekl k vydání knihy prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

Nová publikace, která je v pořadí 38. Klausovou knihou, obsahuje i starší články, například několik let starý text, kterým kritizuje předchůdkyni smlouvy, takzvanou evropskou ústavu.

Václav Klaus, který je českým prezidentem a jako čelný politik má příležitost přímo ovlivňovat zavedení Lisabonské smlouvy, o její zablokování naposled usiloval během podzimního jednání Ústavního soudu.

Česko, jež v první polovině tohoto roku předsedá EU, je terčem kritiky za to, že smlouvu dosud neratifikovalo. Ze států EU smlouvu odmítli jen Irové v referendu. Smlouvu tak zatím ratifikovalo 23 států ze 27 členských zemí EU. V Polsku a Německu dokument schválily parlamenty a k dokončení ratifikačního procesu chybějí podpisy prezidentů.