Kučerovi měla při útěku z Indie pomáhat tajná služba

Praha - Při útěku z Indie zřejmě pomáhala entomologovi Emilu Kučerovi česká tajná služba. S odkazem na nejmenovaného agenta přinesla tuto informaci Mladá fronta Dnes. Kučeru a jeho kolegu Petra Šváchu Indové zadrželi loni v červnu a obvinili je z nelegálního sběru brouků.

Údajně vysoký důstojník rozvědky podle Mladé fronty zdůvodňuje jednání českých tajných služeb slovy: „Pomáhali jsme mu. Je přece logické, že pomáháme Čechovi, který se dostane v zahraničí do takovýchto potíží.“ Deník ovšem upozornil, že jeho slova nelze stoprocentně ověřit. 

Sám Kučera ale tuto verzi nepotvrzuje: „Nejsem tak důležitý, aby se o mě tajná služba musela starat.“ Český velvyslanec v Indii Hynek Kmoníček poznamenal, že „z názvu té služby je zřejmé, že jsou její případné operace tajné“. Podle MfD se mohla tajná služba do záležitosti vložit proto, že Česko nechtělo, aby jeho občan skončil za mřížemi kvůli obvinění, jež budí rozpaky. 

Oba vědci byli zatčeni v loňském červnu, podle indických úřadů měli bez povolení sbírat hmyz na území národního parku. Švácha i Kučera popírali samotný vstup do parku a také to, že by porušili zákon. Hrozil jim až sedmiletý trest.

Následně byl Švácha indickým soudem osvobozen, na základě stejných důkazů a stejné obžaloby ale poslal tamější soudce Kučeru na tři roky do vězení. Za jeho propuštění se demonstrovalo v Praze, Vídni i Ottawě, nakonec se rozhodl pro úprk.

„Soud samozřejmě nadále probíhá. Nestalo se tam nic kromě toho, že Kučera u soudu fyzicky není přítomen. Ale k nějakému právnímu konci to bude muset dojít,“ prohlásil Kmoníček.