Plzeň zakázala pochod radikálů, zúčastnit se ho mělo až 400 lidí

Plzeň - Plzeňský centrální obvod zakázal průvod městem, který na 21. února ohlásil soukromý svolavatel. Akci označil jako Protest proti okupaci Palestiny s účastí až 400 lidí. Podle policie se zřejmě jedná o akci pravicových radikálů. Protože na stejný den ohlásila židovská obec před synagogou shromáždění, navrhli úředníci svolavateli změnu trasy. Ten ale trval na průchodu po Klatovské a Americké třídě, kde podle mluvčí radnice centrálního obvodu Hany Josefové nelze takto velký průvod vést. Židovská obec si po zkušenostech z loňska raději prostor před synagogou a v sadech zamluvila na všechny dny od 1. prosince 2008 až do konce února.

Podle informací na oficiálních stránkách obvodu akci svolal Martin Kolářík z Plzně. „Máme poznatky o tom, že se jedná o lidi ze skupiny Autonomní nacionalisté Plzeňsko, tedy přívrženců radikální pravice,“ uvedla krajská policejní mluvčí Jolana Číhová. Podle ní v tomto směru také předala policie centrálnímu obvodu informace.

Podle Josefové naplánoval svolavatel původní trasu z Chodského náměstí Klatovskou třídou, sady Pětatřicátníků, Prešovskou ulicí až na náměstí Republiky: „Už loni v září ale na stejný termín ohlásila židovská obec shromáždění proti nacismu, xenofobii a rasismu, které se bude konat u Velké synagogy, ve Smetanových a Štruncových sadech.“ Podle Věry Tydlitátové z Ligy proti antisemitismu je to zatím jediný nenásilný, efektivní a alespoň legální způsob, jak pochodům zabránit. Je podle ní možné očekávat, že se situace v Plzni bude opakovat každý rok.

Oznámený pochod byl podle úředníků v kolizi místa s dříve svolaným shromážděním židovské obce. „Podle zákona o právu shromažďovacím se nemohou konat dvě akce na jednom místě. Přednost má ten, kdo shromáždění oznámí dříve,“ dodala Josefová. Úřad proto navrhl svolavateli pochodu jinou trasu.

Organizátor byl ochoten ji změnit, trval ale na průchodu po Klatovské a Americké třídě. „Takto velký průvod není možné za plného provozu vést po čtyřproudé Klatovské třídě, kde navíc jezdí tramvaje. Není ani možné, aby pochod prošel po Americké třídě, která je stále v režimu staveniště,“ upozornila mluvčí.

Pohled na centrum města Plzně
Zdroj: ČT24