Téměř polovina občanů si myslí, že vládní koalice do voleb nevydrží

Praha - Polovina občanů věří, že současná vládní koalice vydrží celé volební období, a to i přes její personální problémy, spory a snahy opozice o její odvolání. Naopak 49 procent občanů soudí, že koalice do konce funkčního období nevydrží. Informace přinesl nejnovější průzkumu agentury STEM. Názory ovlivnily zejména stranické sympatie a materiální zázemí dotázaných.

Koalice ODS, Strany zelených a KDU-ČSL zažívá od svého počátku personální problémy, vnitřní spory a je často konfrontována se snahami opozice o své odvolání. Aktuální výsledky průzkumu z 2. až 9. ledna svědčí o tom, že právě v důsledku těchto skutečností si není veřejnost jista tím, zda koalice vydrží do poloviny roku 2010, kdy se mají konat další řádné volby.

V únoru 2007, krátce po ustavení vlády Mirka Topolánka a jejím schválení Parlamentem, věřilo v přežití koaliční vlády do konce řádného volebního období jen 30 procent lidí. Skepse mezi stoupenci opozice byla takřka stoprocentní, ale o naplnění celého mandátu pochybovala i polovina stoupenců ODS a většina, zhruba 70 procent, sympatizantů menších koaličních stran. V porovnání s touto povolební skepsí jsou tedy současné výsledky pro vládu úspěchem.