Chřipka dorazila do Česka, epidemie je otázkou času

Praha - České regiony hlásí nárůst onemocnění chřipkou. V Jihomoravském kraji přibylo 25 procent napadených chřipkovým virem. Lékaři tu v současnosti evidují 1824 případů na 100 000 obyvatel, o epidemii lze mluvit od 2000 nemocných. Vysočina eviduje v tomto týdnu virózy a další nemoci dýchacích cest u 1360 lidí v přepočtu na 100 000 obyvatel, což je o 19 procent víc než minulý týden. V obdobném rozsahu okupuje chřipkový virus také ostatní regiony.

Celkový nárůst případů onemocnění chřipkou se pohybuje napříč regiony České republiky. V průměru jde přibližně o 23% přírůstek hlášených chřipkových případů oproti minulému týdnu. Počty napadených virem se ve většině regionů pohybují těsně pod hranicí stavu epidemie. V celém Česku je v přepočtu 1505 nemocných na 100 000 obyvatel - o 23 procent víc než minulý týden.

Odborníci předpokládají další nárůst případů. „Dá se předpokládat, že virus chřipky už začíná kolovat, rozhodující bude příští týden, kdy očekáváme velký nárůst nemocnosti,“ uvedla Radka Štěpánková z Krajské epidemiologické stanice v Jihlavě.

Typickými příznaky chřipky jsou vysoká teplota, bolesti svalů a kloubů, celková schvácenost organizmu a překrvení sliznice. Z dosavadních informací epidemiologů se do Česka šíří z Německa a Rakouska chřipkový virus typu A. Lidé, kteří se na začátku letošní sezony nechali očkovat, se pravé chřipky nemusejí obávat.