Policisté navrhli obžalovat lékaře, který podváděl své pacienty

Praha - Policie navrhla obžalovat lékaře Zbyňka Veselského, kterého podezírá, že lhal svým pacientům o jejich zdravotním stavu, aby se obohatil. Muž byl loni v únoru obviněn z podvodu, protože údajně svému pacientovi tvrdil, že trpí rakovinou, ačkoliv muž zhoubnou nemoc neměl, a nechal si platit za nadstandardní léčbu. Policie mluví o třech případech, kdy pacientům o rakovině lhal. Vybral od nich 330 tisíc korun. Hrozí mu až tři roky vězení. Státní zastupitelství by mělo o podání obžaloby rozhodnout do konce měsíce ledna.

„Bylo ukončeno vyšetřování a spis byl předložen státnímu zastupitelství s návrhem na podání obžaloby,“ uvedl obvodní státní zástupce pro Prahu 2 Tomáš Bláha. Vyšetřování případu začalo podle mluvčí Policie Praha Ivy Knolové v loňském roce. Policie se o případu dozvěděla od pacienta, jemuž Veselský oznámil, že má rakovinu. Následně mu podle policie nabídl speciální léčbu injekcemi, za kterou inkasoval 30 tisíc korun. Muž ale poté zjistil, že rakovinu vůbec neměl. Následovala další trestní oznámení lidí, kteří měli s lékařem podobnou zkušenost.

Lékař se podílel i na vyoperování nesprávné ledviny

Urologa přitom už loni potrestaly disciplinární orgány České lékařské komory (ČLK), které mu uložily pokutu ve výši 12 tisíc korun. Sankce se týkala prvního případu, kvůli kterému byl obviněn. Veselský ale podle prezidenta ČLK Milana Kubka částku nezaplatil a komora ji bude muset vymáhat. „Pokud se takto neetické a zištné chování prokáže, tak je reálné vyloučení z České lékařské komory a tím pádem zákaz výkonu povolání,“ dodal Kubek. Pokud lékařská komora někoho vyloučí ze svého středu, nesmí vykonávat povolání lékaře určitou dobu. Maximálně pouze po dobu 5 let.

Policie se navíc o lékaře nezajímá poprvé. V roce 2000 se například podílel na vyoperování nesprávné ledviny pacienta. Soudy mu pak za ublížení na zdraví uložily osmiměsíční podmíněný trest s odkladem na 18 měsíců. Pacient, kterému lékaři odebrali jedinou zdravou ledvinu, v polovině roku 2004 zemřel. Na podzim 2003 zase urolog vykázal falešnou operaci. Přišel kvůli tomu o místo v královéhradecké fakultní nemocnici, kde do té doby působil, a ČLK mu udělila důtku.