Akademici z UK se postavili proti reformě vysokých škol

Praha - Akademický senát Univerzity Karlovy (AS UK) požádá vládu o zamítnutí současného návrhu reformy vysokých škol. Reforma reprezentovaná takzvanou bílou knihou by se podle zástupců AS UK měla vrátit zpět na ministerstvo školství (MŠMT) k přepracování. Bílou knihu bude v pondělí projednávat vláda. S nesouhlasem již dříve vystoupily KDU-ČSL a ČSSD.

Podle předsedy Akademického senátu Filozofické fakulty UK Petra Christova prý zatím akademici oficiálně ani nejnovější verzi bílé knihy, ve které by měly být zapracovány jejich připomínky, nedostali. Její obsah ale znají. Poslední podobu reformního dokumentu MŠMT představilo v prosinci, podle Christova není ani ke stažení na webu ministerstva.

Mluvčí MŠMT Kateřina Böhmová dnes uvedla, že akademici i veřejnost měli možnost připomínkovat návrh téměř rok. Návrh na reformu vysokých škol podpořila i Česká konference rektorů. Rektoři však ve svém usnesení také dodali, že reformy jsou předem odsouzeny k nezdaru, pokud školy bojují o holé přežití. K některým okruhům bílé knihy vypracovala konference kritické připomínky.

Bílou knihu kritizují také lidovci 

K bílé knize se minulý týden vyjádřili odmítavě lidovci, výhrady měli k legislativnímu procesu spojenému s bílou knihou a také k postoji univerzit. Lidovcům se nelíbilo, že s reformou nesouhlasí ti, kterých se týká, tedy univerzity. Podle Böhmové si již ministerstvo s lidovci vyjasnilo, že bílá kniha je jen návrh, na který bude teprve navazovat příprava věcného záměru zákona.

Navrhovaná reforma počítá s tím, že se univerzitní pracoviště v budoucnu specializují buď na výzkum, vzdělávání nebo profesní přípravu. Zlepšit financování vysokých škol má zavedení školného, současně má ale fungovat i systém finanční podpory studentů, zahrnující studentské půjčky a stipendia.

Studenti v posluchárně
Zdroj: ČT24
Vydáno pod